Ten superowoc miał chronić przed chorobą wieńcową. Okazuje się, że jest zupełnie inaczej

Lepiej przystopować z awokado.
Lepiej przystopować z awokado. Pixabay
Awokado – idealne do sałatek, jako baza do zupy, a nawet składnik hamburgera. Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni każdego fana zdrowego jedzenia. Jednak zachwyt nie mógł długo trwać – nauka bowiem znowu zepsuła humor każdemu, kto chce jeść smacznie i zdrowo.

Z czego najbardziej znane jest awokado? Z tak zwanych „dobrych” kwasów tłuszczowych Omega 3, które zmniejszają poziom cholesterolu, a w konsekwencji, ryzyko chorób serca. Do tego jest pełne witaminy B5 i witaminy K.

Jednak ostatnie badania, przeprowadzone na Uniwersytecie w Cambridge, rzucają cień na zdrowotne właściwości owocu. Jak się bowiem okazuje, niektóre osoby posiadają mutację genetyczną, która powoduje, że wysokie natężenie “dobrego” cholesterolu HDL-C powoduje dokładnie odwrotny efekt: wzrasta u nich ryzyko choroby wieńcowej.

Chodzi dokładnie o gen SCARB1 i jego mutację P376L. Ten wariant ma wyjątkowo wysokie stężenie HDL-C. Cytowany przez Independent współautor badań, dr Adam Butterworth, podkreślił, że to odkrycie może pomóc w opracowaniu leków, które pomogą w przetwarzaniu HDL-C w taki sposób, by zminimalizować ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Naukowcy obliczyli, że mutacja występuje wśród jednej osoby na 1700.

Według Butterwortha, eksperyment jest o tyle istotny, że podważa wiedzę o „zdrowym” tłuszczu. Brytyjska służba zdrowia apeluje zatem o bardziej zbilansowaną i zróżnicowaną dietę.

Jakby tego było mało, awokado ma również negatywny wpływ na lasy. Jak podaje serwis Portal Spożywczy, przez uprawę owocu masowo karczuje się lasy w Ameryce Łacińskiej. Portal podaje, że wyhodowanie trzech owoców wymaga zużycia około 1000 litrów wody.

Źródło: Independent

Napisz do autora: grzegorz.burtan@innpoland.pl

POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...