Słodycze Nestlé będą tuczyć mniej. Producent popularnych batonów sięga po radykalne kroki

Fabryka Nestle w Fawdon w Wielkiej Brytanii
Fabryka Nestle w Fawdon w Wielkiej Brytanii Mat. prasowe Nestle
7500 ton cukru – tyle w ciągu roku zaoszczędzi Nestlé na produkcji swoich słodyczy w Wielkiej Brytanii. A to tylko jedna dziesiąta rocznego zużycia tej firmy. Produkuje m.in. batony KitKat i czekolady Aero oraz wiele różnego rodzaju płatków śniadaniowych. W batonach KitKat czy Lion cukier ma być zamieniony przez inne, naturalne składniki.

Nestlé poinformował CNBC, że ruch nie był związany z osłabieniem funta po Brexicie. Kurs waluty mocno wpłynął na zwiększenie kosztów importu cukru. Wiele firm zostało przez to zmuszonych do podniesienia cen swoich produktów. Warto jednak wziąć pod uwagę, że Mondelēz International, czyli producent czekolady Toblerone również twierdził, że szeroko komentowane zwiększenie odstępu między kostkami nie ma związku z rosnącymi cenami cukru.

– Nestlé jest liderem wysiłków na rzecz badań i rozwoju nowych technologii, które sprawiają, że produkty żywnościowezdrowsze. Te innowacje pomogą nam ograniczyć cukier w wyrobach cukierniczych, w połączeniu ze zmianą receptury i zamianą cukru na inne, naturalne składniki – mówi Fiona Kendrick, prezes Nestlé Wielkiej Brytanii i Irlandii.

Mimo wszystko w wyniku Brexitu wiele firm podniosło ceny produktów żywnościowych albo zmniejszyło ich gramaturę, aby zrównoważyć wyższe rachunki za import. Ceny żywności w Wielkiej Brytanii wzrosły w tym roku średnio o 1,4 proc. Najbardziej zdrożało masło (15 proc.), ryby (8 proc.) i herbata (6 proc.).


Źródło: CNBC

Napisz do autora: konrad.baginski@innpoland.pl

Trwa ładowanie komentarzy...