Polska cola nie zniszczy zębów, nie utuczy, polubią ją dzieciaki. I wyjdzie im to na zdrowie

Polacy stworzyli colę o właściwościach prozdrowotnych
Polacy stworzyli colę o właściwościach prozdrowotnych Pixabay.com
Kielecka firma Pharmabion opracowała recepturę napojów, przed którymi lekarze nie będą ostrzegać konsumentów. Sekretem są składniki, które do tej pory można było kupić w aptece albo sklepie ze zdrową żywnością: m.in. propolis i jagody.

Największym sukcesem (naukowym) jest wykorzystanie propolisu, czyli kitu pszczelego. To produkt pełen witamin, mikroelementów, działający bakteriobójczo. Wykorzystuje się go w wielu wyrobach medycznych.

Do tej pory problemem był fakt, że nie rozpuszcza się w wodzie – tworzy mętną zawiesinę. Kit pszczeli klarownie miesza się z alkoholem, ale takiej substancji do produkcji napojów chłodzących czy żywności raczej nie da się wykorzystać.

Tę przeszkodę pokonała Olga Krakowiak z Pharmabionu, która opracowała metodę klarownego rozpuszczania propolisu w wodzie i postanowiła wykorzystać cenną substancję do produkcji soft drinków. Do współpracy zaprosiła profesjonalistów od tworzenia smaku. Efektem wspólnej pracy są dwa napoje – cola i lemoniada.

W tej pierwszej oprócz propolisu znajdziemy gałkę muszkatołową i stosunkowo niewielkie ilości brązowego cukru. W lemoniadzie dominują jagody goji, acai i maqui.

Oba napoje będą produkowane w Kielcach, do sprzedaży mają trafić jesienią.

Źródło: echodnia.eu

Napisz do autora: konrad.baginski@innpoland.pl

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...