“Zostałeś usunięty ze znajomych na Facebooku”. Jeśli natkniesz się na taką wiadomość, to w nią nie klikaj. To podstęp

123RF/zdjęcie seryjne
Tę wiadomość zobaczyło na skrzynkach mailowych sporo osób, które wracały do pracy po okresie świątecznej przerwy. Miała być rzekomo wysłana przez Facebooka.

Tego typu komunikatu nie warto otwierać, bo może być próbą wyłudzenia danych osobowych i naciągnięcia nas na spore koszty. Jest wysyłana z innego adresu. Oszuści, którzy podają się za administratorów Facebooka, w rzeczywistości nadają maile z adresów twoiznajomi@inspirebitter.us czy facebook@deficitsiege.us. Ta druga domena została założona 3 dni temu – informuje serwis branżowy niebezpiecznik.pl.


W środku widnieje komunikat “Przekonaj się, kto z Twoich znajomych jest fałszywy”, który po kliknięciu przekierowuje nas na stronę, na której mamy rzekomo sprawdzić, kto usunął nas z grona znajomych na Facebooku.

Jeśli wprowadzimy swoje dane, o co jesteśmy proszeni, przystępujemy jednak do konkursu “Wygraj iPhone 7”. To jednak jeszcze nic, bo koszty przystąpienia do usługi to prawie 70 zł miesięcznie. Poza tym musimy jeszcze napisać pracę o tym, jak bardzo zmieni się nasze życie po wygraniu iPhone'a.

Źródło: Niebezpiecznik

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...