To koniec mitu o popularnej “zdrowej żywności”. Już lepiej zjeść smalec

Ulica Nowy Świat, ludowe targi żywności. Panie z Milicza sprzedają chleb ze smalcem.
Ulica Nowy Świat, ludowe targi żywności. Panie z Milicza sprzedają chleb ze smalcem. Arkadiusz Scichocki/Agencja Gazeta
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA) opublikowało raport na temat oleju kokosowego, który uchodzi za zdrową żywność. Wynika z niego, że olej kokosowy jest co najmniej równie niezdrowy co smalec, tłuszcz wołowy i masło.

Tłuszcze zwierzęce są niezdrowe. Lepiej jeść produkty, które zawierają tłuszcze roślinne, np. oliwę z oliwek czy olej słonecznikowy, zalecają lekarze i dietetycy. Chodzi o tzw. zły cholesterol (LDL). Do zwiększania jego poziomu we krwi przyczyniają się właśnie tłuszcze zwierzęce. Nadmiar LDL we krwi sprzyja występowaniu chorób serca. Nadwyżka cholesterolu LDL odkłada się w komórkach ścian tętniczych, tworząc złogi, zwane blaszkami miażdżycowymi. Stąd już tylko krok do miażdżycy.

Naukowcy z AHA wykazali w siedmiu próbach, że olej kokosowy zwiększył poziom złego cholesterolu. Nie zauważyli różnicy pomiędzy olejem kokosowym, a innymi olejami o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych. Mało tego, według danych AHA, w rzeczywistości 82 proc. tłuszczów w oleju kokosowym jest nasyconych, podczas gdy masło zawiera jedynie 63 proc. tłuszczów nasyconych, tłuszcz wołowy 50 proc. i, uwaga, smalec wieprzowy – jedynie 39 procent.

Frank Sacks, jeden z autorów raportu, powiedział, że nie ma pojęcia, skąd w ludziach przekonanie, że olej kokosowy jest zdrowy. – To prawie 100 proc. tłuszczu – zauważył. Zwrócił też uwagę na fakt, że być może odpowiedzialne za popularność oleju kokosowego są wcześniejsze badania na temat jego pozytywnego wpływu na utratę masy ciała.

Ponieważ olej kokosowy zwiększa stężenie cholesterolu LDL, przyczynia się do powstawania chorób CVD (sercowo-naczyniowych), napisała AHA. AHA zaleca spożywanie nie więcej niż 6 proc. tłuszczów nasyconych dziennie tym, którzy chcą obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.

źródło: USA Today
POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...