Kotlet w stylu halal. Firma produkująca mięso w zgodzie z zasadami islamu otwiera pierwszy sklep w Warszawie

Harbi Meat otwiera sklep w Warszawie. Swoją ofertę poszerzy o mięso halal
Harbi Meat otwiera sklep w Warszawie. Swoją ofertę poszerzy o mięso halal Fot. mat. prasowe
Harbi Meat wkracza ze swoim sklepem do Warszawy. Jego produkty są coraz częstsze na rynku spożywczym. Mięso halal, które wprowadza teraz Harbi Meat, pochodzi z rytualnego uboju.

– Nasz pomysł to najwyższej jakości mięso, wstępnie spreparowane i przyprawione. Klient może określić swoje preferencje, a produkt przygotowujemy ściśle wedle zaleconych wskazówek. Żyjemy w dynamicznych czasach, pozwalamy więc odwiedzającym nasz sklep pójść na skróty, oferując gotowe do ugotowania, przyprawione na życzenie produkty na rodzinną kolację lub efektownego grilla z przyjaciółmi – twierdzi Maho Kazkondu, właściciel sklepu i restauracji z produktami halal.



Klientami Harbi Meat nie są wyłącznie polscy muzułmanie, odwiedzający kraj turyści oraz biznesmeni reprezentujący kraje islamu. Polacy bowiem coraz chętniej sięgają po bliskowschodnią kuchnię. Harbi Meat, poza produkcją, sprzedażą hurtową i dystrybucją mięsa halal, ma też sklep internetowy. Klientami jego sieci dystrybucyjnej są restauracje, lokale gastronomiczne i sklepy detaliczne. Teraz firma otwiera własny sklep stacjonarny dla klientów indywidualnych. Znajdziemy go przy Al. Krakowskiej 123.

Mięso halal pozyskuje się z uboju rytualnego. Chodzi w nim o całkowite pozbawienie zwierzęcia krwi. Tradycyjny ubój "halal" odbywa się dopiero wtedy, gdy zwierzę jest zwrócone w kierunku mekki, a uboju dokonuje muzułamanin. Podczas uboju musi on wypowiedzieć formułę "bismillah".

W ofercie są dostępne m.in. udka, szaszłyki i polędwiczki, a specjalnością firmy jest sezonowana wołowina.
POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...