Katastrofa polskiej firmy. Może stracić zagraniczny rynek, bo czterech klientów zatruło się jej produktami

Śmierć jednego z klientów i choroba trzech kolejnych sprawiła, że duńskie sieciówki zaczęły wycofywać ze sprzedaży produkty polskiej firmy BK Salmon
Śmierć jednego z klientów i choroba trzech kolejnych sprawiła, że duńskie sieciówki zaczęły wycofywać ze sprzedaży produkty polskiej firmy BK Salmon Franciszek Mazur/Agencja Gazeta
Śmierć jednego z klientów i choroba trzech kolejnych sprawiła, że duńskie sieciówki zaczęły wycofywać ze sprzedaży produkty polskiej firmy BK Salmon. Konsumenci mieli zatruć się wędzonym łososiem.

Informacje podał portal Undercurrent News, powołując się na rzecznika Dansk Supermarked Group, do której trafiły partie łososia zarażonego bakterią Listeria. Duńska sieć podjęła decyzję o wycofaniu ryb polskiej przetwórni ze swoich sklepów i zapowiada poszukiwania nowego dostawcy w celu odbudowania nadszarpniętego wizerunku. Po spożyciu wędzonego łososia jedna osoba zmarła, a kolejne trzy są, zdaniem rzecznika DSG, w bardzo ciężkim stanie.



Przedstawiciele DSG zapewniają jednak, że cały czas współpracują z BK Salmon w celu wyjaśnienia całej sytuacji. Polska firma nie wydała do tej pory oficjalnego stanowiska.

Na tym jednak problemy BK Salmon się nie kończą. Na wieść o przypadkach zachorowań podobnie postąpiły kolejne sklepy – Fotex, Bilska i Salling, Netto. Ta ostatnia sieć ma swoje placówki również w Polsce, z komunikatu wynika jednak, że zakażone partie produkcji trafiły wyłącznie na rynek duński.

BK Salmon to przetwórnia z wioski Żelistrzewo, skupiona na wędzeniu łososia. – Dzięki wiedzy zdobywanej przez wiele lat, wspierana przez najnowszą technologię i w większości lokalnych pracowników, zamienia najlepszego, świeżego norweskiego łososia w klasyczne wędzone produkty najwyższej jakości – czytamy na jej stronie internetowej.

źródło: Wiadomości Handlowe
POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...