To superjedzenie mieliśmy zawsze pod nogami i na półkach. Już jedna porcja dziennie zapewnia dłuższą młodość i zdrowie

Naukowcy odkryli, że grzyby, w tym pieczarki, mają cenne składniki, opóźniające proces starzenia. Na zdjęciu dr Cecylia Ukłańska-Pusz z Centrum Grzybów Jadalnych i Leczniczych Wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego.
Naukowcy odkryli, że grzyby, w tym pieczarki, mają cenne składniki, opóźniające proces starzenia. Na zdjęciu dr Cecylia Ukłańska-Pusz z Centrum Grzybów Jadalnych i Leczniczych Wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. Foto: Łukasz Giza / Agencja Gazeta
Jedz pieczarki, a będziesz wiecznie młody – tak można podsumować wyniki badań naukowców. Dowiedli, że jedzenie pięciu grzybków dziennie może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie, bo są cennym źródłem najważniejszych przeciwutleniaczy.

Mowa nie tylko o pieczarkach, ale grzybach w ogóle. Grupa naukowców ze Stanowego Centrum Roślin i Grzybów w Pensylwanii odkryła, że ich jedzenie dostarcza organizmowi bardzo dużej dawki ergotioneiny i glutationu.



Są to przeciwutleniacze, które hamują proces starzenia się. Na dodatek według naukowców regularne jedzenie grzybów może zahamować rozwój wielu chorób neurologicznych.

W badaniach bezkonkurencyjne okazały się borowiki szlachetne, ale przez większą część roku trudno o ich pozyskanie. Pieczarki, dostępne praktycznie przez cały czas mają dużo mniej przeciwutleniaczy, ale i tak są dużo bogatsze w cenne składniki, niż inne produkty spożywcze. Według prof. Roberta Beelmana zjedzenie pięciu pieczarek dziennie znacznie zmniejsza ryzyko schorzeń neurologicznych.

Zdaniem naukowców proces starzenia jest powiązany z powstawaniem tzw. wolnych rodników. To atomy tlenu z niesparowanym elektronem, które wydzielają się podczas przetwarzania jedzenia w energię. Wolne rodniki krążą po organizmie, poszukując elektronów, z którymi mogłyby się połączyć. Przy okazji osłabiają komórki, mogą też uszkadzać DNA. Są jedną z przyczyn chorób serca i Alzheimera.

Najciekawsze jest to, że zdaniem naukowców grzyby nie tracą sowich cudownych właściwości nawet podczas obróbki termicznej, więc sos pieczarkowy ciągle jest zdrowym pożywieniem.

źródło: PolsatNews.pl
POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...