Jak skasować swoje dane z Facebooka? Wystarczy kilka kroków

Coraz więcej internautów zaczyna zastanawiać się nad zamknięciem swoje konta na Facebooku
Coraz więcej internautów zaczyna zastanawiać się nad zamknięciem swoje konta na Facebooku 123rf.com/pixinoo/zdjęcie seryjne
Lawina ruszyła. Pod naporem krytyki i wszechobecnego poczucia zagrożenia ze strony Facebooka coraz więcej internautów zaczyna zastanawiać się nad zamknięciem swojego konta. Kilku znanych przedsiębiorców już zresztą zdążyło to zrobić. Dezaktywacja konta, trwałe usunięcie profilu albo wszystkich postów z naszej tablicy okazuje się bowiem zaskakująco proste.

Choć fakt gromadzenia przez Facebooka ogromu danych na nasz temat był znany od dawien dawna, ostatnie doniesienia o wycieku informacji z serwisu (które miały zostać wykorzystane do manipulowania wyborcami) wzbudziły duże emocje. Po kliknięciu w zakładkę „Pobierz kopię swoich danych z Facebooka” (tu pokazujemy, jak ją znaleźć) odkrywamy, że serwis gromadzi na nasz temat terabajty danych, w których poza zdjęciami, statusami i historią konwersacji możemy znaleźć nawet nagrania połączeń wideo, a nawet billing telefoniczny.

W sieci ruszyła akcja #deletefacebook, do której przyłączają się kolejne znany osoby. Do kasowania konta namawiał już Elon Musk, Brian Acton (współtwórca WhatsAppa), a swoje firmowe konto usunęła niedawno polska firma „Cinkciarz.pl”. Pójście w ich ślady okazuje się bardzo proste.
Jak zdezaktywować konto?
W jaki sposób możemy się własnoręcznie usunąć z Facebooka? Metody są dwie. Pierwsza, to rozwiązanie połowiczne – dezaktywujemy konto, czyli de facto sprawiamy, że przechodzi w stan uśpienia. Dla naszych znajomych pozostaniemy wówczas tylko pozycją na liście znajomych oznaczoną imieniem i nazwiskiem. Przejrzenie profilu staje się niemożliwe, bo po kliknięciu pojawi się taki oto komunikat:
Jakie kroki należy wykonać, by do tego doszło? Musimy kliknąć kolejno w opcje „Ustawienia” (po prawej stronie górnego panelu), „Ogólne”, a następnie zaznaczyć opcję „Zarządzaj kontem”. Z listy, która nam się rozwinie, wybieramy „Dezaktywuj konto”. Dokładnie w ten sam sposób procedura wygląda na smartfonach z systemem operacyjnym Android.

Co dzieje się później? Facebook przypuszcza ostateczny atak na nasze emocje. Wyświetla nam się cała gama zdjęć profilowych naszych znajomych z adnotacją, że wszyscy będą tęsknić, gdy zdecydujemy się na opuszczenie społeczności. Jeżeli mamy jednak serce z kamienia, klikamy właściwy przycisk i wymeldowujemy się z FB. W tym wypadku powrót będzie bardzo prosty. Wystarczy tylko powtórnie się zalogować, a nasze profil zostanie przywrócony w pełnej okazałości.


Jak usunąć konto?
Bardziej radykalnym rozwiązaniem będzie trwałe usunięcie profilu. W pole adresu wpisujemy https://web.facebook.com/help/224562897555674?helpref=faq_content&_rdc=1&_rdr, przenosząc się w ten sposób do działu pomocy Facebooka dotyczącego usuwania konta. Dalej klikamy na właściwe hiperłącze, które wyświetla nam już okno z docelowym działaniem. Nasze konto zostanie aktywne jeszcze przez 14 dni, a dane będę przechowywane przez Facebook przez trzy miesiące. W teorii wszystko powinno pójść jak po maśle, ale życie uczy, że platforma Zuckerberga potrafi uprzykrzyć życie. Jeden z użytkowników skarżył się, że przy próbie skasowania konta, serwis zażądał od niego przesłania skanu dowodu osobistego w celu weryfikacji tożsamości.

I znów - kasowanie konta na komputerze lub komórce z zainstalowanym Androidem przebiega dokładnie w ten sam sposób.
Jak skasować wszystkie posty?
Dla osób, które wciąż nie są zdecydowane czy opuszczać Facebooka, istnieje jeszcze jedno, pośrednie rozwiązanie – wykasowanie wszystkich postów, jakie przez lata zgromadziły się na naszej tablicy. Z takiej możliwość skorzystał np. zespół Radiohead, starając się podgrzać zainteresowanie przed wypuszczeniem nowej płyty. My jednak robimy to w celach całkowicie prywatnych. Jak to zrobić?

Na początku instalujemy rozszerzenie o nazwie Social Book Post Manager, które działa w Chrome, Operze i Vivaldi. Dzięki niemu usunięcie naszej aktywności w postaci postów, komentarzy, a nawet lajków zajmie dosłownie chwilę. Wersję dla Chrome pobierzemy w tym miejscu.

Jak usunąć aplikacje połączone z Facebookiem?
Sposobem na ograniczenie wiedzy na nasz temat jest również wykasowanie aplikacji, do których logujemy się za pośrednictwem FB. Jak? Wchodząc przez opcję "Ustawienia" do działu "Aplikacje" i po prostu kasując część z nich. Wygoda, jaką daje nam błyskawiczne logowanie się do nich za pomocą FB, jest bowiem okupiona zgodą na udostępnianie twórcom apek naszych list kontaktów, a także wielu innych informacji dostępnych publicznie.
Trwa ładowanie komentarzy...