Ups, kliknąłeś „wyślij”, a teraz żałujesz. Jak cofnąć wysłanego e-maila

Opcja cofnięcia wysłanego e-maila może oszczędzić nam wielu kłopotliwych sytuacji.
Opcja cofnięcia wysłanego e-maila może oszczędzić nam wielu kłopotliwych sytuacji. Fot. Mikołaj Kuraś / Agencja Gazeta
Poniosło cię i napisałeś coś, co chciałbyś jednak ująć inaczej? Zapomniałeś dodać załącznik? A może dodatkowych adresatów? Takie sytuacje są na porządku dziennym, zwłaszcza w pracy. Najczęściej uświadamiamy sobie błąd niemal w tej samej chwili, w której go popełniliśmy. Oto, jak cofnąć „wysłanego” już e-maila.

Nie ma cudów, co się stało – to się nie odstanie. Wielu przykrym czy kłopotliwym sytuacjom da się jednak zapobiec za pomocą prostej funkcji, dostępnej w poczcie Gmail (podobna funkcja istnieje też w programie Outlook). To ustawienie opóźniające wysyłkę wiadomości, którą po napisaniu „wysłaliśmy” poprzez kliknięcie na „wyślij”. W poczcie Gmail można ustawić faktyczną wysyłkę e-maila maksymalnie o 30 sekund – w wielu przypadkach to zresztą wystarczy, żeby skorygować błędy lub anulować wiadomość.
O opcji, która pojawiła się w poczcie Gmail w 2015 roku, przypomina portal conowego.pl. Najważniejsze, co powinniśmy zrobić, to włączyć samo ustawienie. W głównym panelu poczty musimy zatem odnaleźć w prawym górnym rogu standardową ikonę „ustawień” – koło zębate – a w menu, które się wtedy rozwinie, opcję „Ustawienia”. W tej opcji szukamy zakładki „Ogólne” (pierwsza z lewej, zwykle opcja otwiera się właśnie na niej), a w niej funkcji „Cofnij wysłanie”. Tam trzeba zaznaczyć „Włącz funkcję Cofnij wysłanie” i ustawić czas, w którym funkcja ma być aktywna, zanim dojdzie do rzeczywistego wysłania wiadomości. Do wyboru mamy 5, 10, 20 i 30 sekund opóźnienia w wysłaniu. Na koniec trzeba pamiętać o zapisaniu zmian – stosowny przycisk znajduje się na dole całego formularza.

Po tym wszystkim, już wysyłając pierwszą wiadomość, dostrzeżemy zmianę. Po kliknięciu „wyślij”, Gmail będzie wyświetlać nad skrzynką odbiorczą komunikat z przyciskami „cofnij” i „wyświetl wiadomość”. Pierwszy pozwala anulować wysyłkę w wybranym przez nas czasie i ponownie edytować wiadomość, drugi pozwala rzucić jeszcze okiem na podgląd wiadomości, zanim dojdzie do wysyłki.

Uproszczona wersja tej funkcji znajduje się też w mobilnej wersji Gmaila. W opcji „Ustawienia” szukamy „Ustawień ogólnych”, a w nich – „Potwierdź wysłanie” (na końcu niedługiej listy, w „Potwierdzeniach czynności”). Od chwili aktywowania tej opcji nie wystarczy samo „wyślij”, program będzie prosić jeszcze o potwierdzenie wysyłki, co pozwoli skorygować jeszcze błąd, jeżeli taki w ostatniej chwili dostrzeżemy.
Trwa ładowanie komentarzy...