Padła propozycja wprowadzenia nowego podatku. "To jak akcyza na papierosy"

Podatek cukrowy doprowadziłby do podwyżki cen wielu produktów. Na zdj. Fabryka Cukierków Pszczółka.
Podatek cukrowy doprowadziłby do podwyżki cen wielu produktów. Na zdj. Fabryka Cukierków Pszczółka. Fot. Jakub Orzechowski / Agencja Gazeta
To jak akcyza na papierosy – tak świeżo upieczony wiceminister zdrowia Maciej Miłkowski podsumował możliwość wprowadzenia podatku cukrowego. W ten sposób przedstawiciel rządu skomentował dyskusję na temat tego, jak władze mogłyby wpływać na poprawę stanu zdrowia nad Wisłą.

Jeśli chodzi o politykę fiskalną, to oczywiście się zgadzam. To jak akcyza na papierosy. Otyłość wśród Polaków jest wysoka. Dlaczego tego nie zakazywać poprzez podwyższanie cen, by była mniejsza dostępność? – pytał retorycznie Miłkowski podczas kongresu Szczyt Zdrowie. I udzielał odpowiedzi. – Należy iść w tym kierunku. Była krytyka tych pomysłów, ale większość państw w tym kierunku idzie – podsumowywał.

Cukier w produktach spożywczych
Kłopot w tym, że choć Polacy kupują coraz mniej cukru w czystej postaci, to samo spożycie rośnie – bowiem cukier bywa dodawany do coraz większej ilości produktów. Wprowadzenie podatku przynajmniej przejściowo oznaczałoby podwyżkę cen większości z nich. Bo też możliwość wprowadzenia ulg lub innych uproszczeń dla produktów nie zawierających cukru wydaje się nie wchodzić w rachubę.

Z drugiej strony, trudno odmówić też argumentom wiceministra Miłkowskiego słuszności. Rozmaite formy opodatkowania cukru – od samego surowca po jego przetworzone formy, np. słodzone napoje gazowane – funkcjonują na całym świecie, a apogeum zmian podatkowych w tym zakresie odnotowano w ubiegłym roku. W Europie takie formy wprowadziły m.in. Francja, Irlandia, Portugalia czy Wielka Brytania, a na świecie – m.in. Meksyk czy Kanada (w tym drugim kraju podatek ma wejść w życie w roku budżetowym 2018/2019), Sri Lanka czy RPA.


Światowa Organizacja Zdrowia co prawda nie doradza w sprawach podatkowych, ale alarmuje, że na świecie cukier jest konsumowany w nadmiernych ilościach. A taka konsumpcja ma swoje zdrowotne konsekwencje: nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca. Według WHO cukry proste powinny stanowić maksymalnie 10 proc. dostarczanej organizmowi energii, a optymalnie – 5 proc.
Trwa ładowanie komentarzy...