
Rano Zebrano w ciągu roku działalności zdążyło się błyskawicznie rozwinąć. Pomysł przeniesienia targu ze świeżą, ekologiczną żywnością wprost od lokalnych producentów do przestrzeni wirtualnej udał się znakomicie. – Liczba klientów rośnie dynamicznie. Pomysł chwycił – mówi w rozmowie z INNPoland założyciel platformy Przemysław Sendzielski.
– Kilka lat temu zaczęliśmy wraz z rodziną zwracać większą uwagę na to, co jemy – mówił Przemysław Sendzielski podczas piątkowej imprezy Startup Revolution Days. – Zwróciłem uwagę, że aby zdobyć naprawdę świeże produkty o wiadomym pochodzeniu, potrzeba sporo czasu. Zawiązałem kontakty z lokalnymi rolnikami i zrozumiałem, że żywność, którą produkują, jest niezwykle zróżnicowana – wyjaśniał początki pomysłodawca Ranozebrano.pl.
Projekt jednoosobowej działalności, wspieranej przez partnera technologicznego, ruszył w kwietniu 2014 roku. – 8 dnia tego miesiąca odbyła się pierwsza, historyczna dostawa – uściśla pomysłodawca. Jak tłumaczył w rozmowie, do ruszenia z Rano Zebrano zmotywowały go trzy rzeczy.
Po pierwsze, moja najbliższa rodzina to przykład świadomych konsumentów. Od dawna zwracamy uwagę na to, co spożywamy. Otarłem się o Warszawską Kooperatywę Spożywczą, targi ekologiczne i inne rozwiązania bezpośredniego pozyskiwania żywności, wiedziałem, co w tym działa dobrze, a co można poprawić. Po drugie, mam bliskich na Warmii, którzy prowadzą gospodarstwo ekologiczne z warzywami i nabiałem. Wiem, jak wygląda ten bziens z perspektywy producenta, który nie jest duży, ale produkuje bardzo wysokiej jakości produkty. Po trzecie wreszcie – podczas podróży po Europie i Stanach Zjednoczonych podptrywałem różne modele dystrybucji żywności ekologicznej, zdałem sobie sprawę z różnorodności i potencjału, jaki w tym drzemie.
Podkreśla on, że przetwarzanie żywności podnosi jej wydajność. – Stosując technologie, można skrócić proces produkcji żywności i zagwarantować jej powtarzalność. Jednocześnie taka żywność przestaje być często tym, co kiedyś kryło się pod nazwą, powiedzmy, "jogurt". Zaczyna być mieszanką różnych składników łączonych w warunkach przemysłowych. – zauważa twórca Rano Zebrano.
Zakupy-zbiory dostarczane są w od wtorku do soboty, między 16 a 22 w całej Warszawie. Do wyboru jest jedno z dwugodzinnych okienek (16-18, 18-20 lub 20-22). Wszystko po to, by dostawy były na czas, a rolnicy i hodowcy mogli przygotować towar. Po skompletowaniu zamówienia, jest ono odbierane z gospodarstw przez ekipę Rano Zebrano i rozwożone w ciągu dnia do klientów.
