Opracowana przez firmę MicroFood technologia pozwoliła zaistnieć na rynku serii artykułów spożywczych zwanych puffinami. Teraz inni producenci będą mogli z niej skorzystać
Opracowana przez firmę MicroFood technologia pozwoliła zaistnieć na rynku serii artykułów spożywczych zwanych puffinami. Teraz inni producenci będą mogli z niej skorzystać https://www.facebook.com/puffinsy/

Polska branża spożywcza nie może tylko opierać się na imporcie nawet najlepszych zagranicznych produktów. Równocześnie z sama siebie musi oferować produkty, które staną się towarem eksportowym naszego kraju. Znakomicie zdaje sobie z tego sprawę polska firma MicroFood, która pracuje nad unowocześnieniem swojej autorskiej linii technologicznej.

REKLAMA
Realizowany przez polskie przedsiębiorstwo projekt ma na celu przeprowadzenie badań rozwojowych, a następnie wdrożenie do produkcji innowacyjnych linii technologicznych do tzw. procesu puffingu owoców, warzyw, ziół i mięsa.
Komercjalizacja wynalazku zakłada sprzedaż kompletnych linii z uwzględnieniem indywidualnych wymagań klientów, czyli odbiorców linii technologicznej. Chodzi o końcowych producentów, którzy będą mogli wdrożyć te technologie w swoich zakładach produkcyjnych.
Projekt opracowywany przez MicroFood otrzymał wsparcie finansowe z funduszy pochodzących z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) w ramach programu INNOMED, stanowiącego ogniwo unijnego Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka (POIG).
Puffing to opatentowana technologia produkcji, która polega na próżniowym suszeniu owoców w podciśnieniu i niskiej temperaturze. Cały proces trwa znacznie krócej (1-3 minuty) niż w przypadku tradycyjnego suszenia i lepiej wpływa na końcową jakość surowca, zachowując w całości jego wartości odżywcze.
„MicroFood” to powstała w 2011 roku firma z Ostrzeszowa, która oferuje kompleksowe linie technologiczne do suszenia owoców i warzyw w oparciu o metodę ich próżniowego suszenia. W procesie tym wykorzystuje nowoczesną suszarkę MIVAC-3. Dzięki tej unikatowej technologii udało jej się wprowadzić na rynek chrupiące, suszone i lekkie owoce tzw. puffiny, które są jednym z polskich certyfikowanych ekologicznych produktów.

Napisz do autora: dawid.wojtowicz@innpoland.pl