Zamiłowanie do słodyczy niekiedy zwycięża z dbałością o nasze zdrowie. Kontrola aktywności odkrytego przez naukowców z Montrealu enzymu być może pomoże nam połączyć jedno z drugim
Zamiłowanie do słodyczy niekiedy zwycięża z dbałością o nasze zdrowie. Kontrola aktywności odkrytego przez naukowców z Montrealu enzymu być może pomoże nam połączyć jedno z drugim Fot. Michelle Ramos / http://bit.ly/1Rln6O3

O tym, że nadmierne spożycie cukru szkodzi zdrowiu, uczy się już dzieci w najmłodszych klasach. Wizja nieskrępowanej konsumpcji słodyczy bez negatywnych skutków zdrowotnych wydaje się więc być nierealna. Odkrycie kanadyjskich naukowców daje jednak nadzieję na to, że będziemy mogli je jeść bez wyrzutów sumienia. Wybawieniem dla smakoszy słodkości ma być nowo odkryty enzym, który redukuje toksyczny wpływ nadmiaru cukru na nasz organizm.

REKLAMA
Substancją odkrytą przez naukowców z University of Montreal Hospital Research Centre (CRCHUM) jest enzym G3PP, który odgrywa ważną rolę w metabolizmie glukozy i tkanki tłuszczowej. Jak wyjaśnia profesor Marc Prentki, rozkłada on G3P, jeden z produktów rozpadu glukozy, który odpowiada za odkładanie się tkanki tłuszczowej, a w zbyt dużym stężeniu działa toksycznie na komórki naszego organizmu. Logika podpowiada więc, że im więcej cukru spożywamy, tym więcej produkujemy G3P.
G3PP, rozkładając nadmierne ilości G3P, chroni komórki przed toksycznym działaniem i zapobiega powstaniu tkanki tłuszczowej. Naukowcy przewidują, że enzym może posłużyć do opracowania nowych metod terapii otyłości, chorób serca i cukrzycy typu 2. W przypadku tego ostatniego schorzenia G3P jest jednym z czynników powodujących uszkodzenie komórek beta trzustki, które wytwarzają insulinę. Enzym może zatem zapobiec temu procesowi.
logo
Odkrycie enzymu zwalczającego skutki nadmiernej konsumpcji cukru to zasługa kanadyjskich naukowców z University of Montreal Hospital Research Centre CRCHUM
Odkrycie badaczy z CRCHUM jest tym bardziej przełomowe, że do tej pory panowało przekonanie, że wszystkie enzymy kluczowe w przemianie materii ssaków, w tym człowieka, zostały już zidentyfikowane. Znalezienie G3PP można więc uznać za kamień milowy w dziedzinie biochemii. Niewykluczone, że w przyszłości zostaną zaprojektowane też narzędzia do kontroli jego aktywności, dzięki czemu nawet jedzenie dużych ilości słodyczy nie odbije się negatywnie na naszym zdrowiu.
źródło: "Medical Daily"

Napisz do autora: dawid.wojtowicz@innpoland.pl