Zanim statystyczny Polak zje w tłusty czwartek dwa i pół pączka, musi odczekać w, często długich, kolejkach.
Zanim statystyczny Polak zje w tłusty czwartek dwa i pół pączka, musi odczekać w, często długich, kolejkach. Fot. Mateusz Skwarczek/Agencja Gazeta

Każdego roku w tłusty czwartek statystyczny Polak zjada 2,5 pączka. Co oznacza, że z cukierni w całym kraju, 4 lutego, zniknie ich około 100 milionów. W każdym innym dniu przeciętna cukiernia sprzedaje około 500 pączków, natomiast w tłusty czwartek nawet 30 tysięcy. Jeśli przyjmiemy, że średnia cena jednego pączka to 2 złote to okazuje się, że pączkowy biznes jest wart około 200 milionów złotych. Jak cukiernicy walczą o klientów?

REKLAMA
Jedni stawiają na tradycję i sprawdzony smak, inni czerpią z obecnych trendów i unowocześniają swoje wypieki. Jedno jest pewne w tłusty czwartek żaden cukiernik nie narzeka na brak pracy, a każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Zobaczmy gdzie w Warszawie robią najlepsze i najciekawsze pączki.
Tradycyjnie i od lat
Wymieniając tradycyjne i uznane za najlepsze cukiernie w Warszawie zacząć trzeba od Pracowni Cukierniczej „Zagoździński”. W każdy tłusty czwartek przy ulicy Górczewskiej 15 można się przenieść w czasy PRL. Można zobaczyć tam kilkadziesiąt metrów kolejki, ludzie ustawiają się pod drzwiami od samego rana by dostać sławetne pączki. Pracownia istnieje od 1925 roku i nawet Marszałek Józef Piłsudski wysyłał tam swojego adiutanta po pączki. Następnym warszawskim pączkowym hitem jest Cukiernia Pawłowicz na Chmielnej 13. Tutaj serwowane są gorące pączki prosto z blachy. Słodki zapach każdego dnia roznosi się po całej ulicy, więc nie sposób ominąć tego miejsca.

200 mln złotych za pączki w jeden dzień. Polacy
4 lutego przejedzą...

… około 5 km autostrady. Średni koszt wybudowania jednego kilometra autostrady w Polsce to około 9,6 mln euro.

… remont dróg w Łodzi. 200 mln złotych, dokładnie taką kwotą dysponuje łódzki Zarząd Dróg i Transportu. Pieniądze zostaną wykorzystane na remont dróg w całym miejście w 2016 roku.

… fundusz na walkę z bezrobociem. W 2016 roku Europejski Fundusz Inwestycyjny Inicjatywa Mikro udostępni prawie 200 mln złotych na walkę z bezrobociem w naszym kraju.

Ciekawy jest również lokal na Nowym Świecie znajdujący się pod numerem 35. Wszystkim, którzy byli w cukierni Blikle w pamięć zapada oryginalny smak skórki pomarańczowej, którą są przysypane pączki. Właściciele tego miejsca stawiają na wysoką jakość produktów. W tych pączkach nie ma żadnych chemicznych polepszaczy, jaja pochodzą od kur z wolnego wybiegu, a mąka tylko z polskich zbóż.
Bez kalorii
Jednak nie wszyscy stawiają na tradycje. Na warszawskiej mapie znajdziemy również takie miejsca, dzięki którym nie trzeba sobie odmawiać słodkości, a przy tym tłusty czwartek nie musi być taki tłusty. Przy ulicy Bartyckiej 115 znajduje się cukiernia Sugarfree. Słodkie i bez kalorii? Tak, serwowane tutaj pączki wypiekane są z mąki orkiszowej, a słodzone naturalnym cukrem brzozowym, czyli ksylitolem. Jeśli liczysz kalorie ale nie chcesz odmawiać sobie szaleństwa w ten słodki dzień tu znajdziesz alternatywę.

Najdroższy pączek świata

Golden Cristal Ube Donut to najdroższy pączek świata. Można go kupić w restauracji Manila Social Club w Nowym Jorku za 100 dolarów za sztukę. Smakołyk pokryty jest 24-karatowym złotem, ma smak szampana Cristal, a w środku jest fioletowy.


Bez glutenu

Jesteś na diecie bezglutenowej? Proszę bardzo, dla ciebie również jest propozycja. Cukiernio-piekarnia Margita przy ulicy Prymasa Tysiąclecia 76C to miejsce, w którym znajdziemy wypieki bezglutenowe, bez dodatku mleka, skrobi pszennej bezglutenowej, a nawet bezjajeczne czy bez cukru i drożdży. Margita posiada rekomendację Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Dla leniwych jest możliwość złożenia zamówienia online.
logo
Restauracja Vegemiasto to miejsce, w którym można zamówić wegańskie pączki. Bez masła, mleka, jajek i smażone na czystym oleju roślinnym Fot. materiały prasowe
Bez produktów odzwierzęcych
Również weganie poszaleją w tłusty czwartek. Vegemiasto to restauracja przy ulicy Solidarności 60a, która serwuje wegańskie pączki. Trudno o nich powiedzieć dietetyczne, bo zawierają mąkę, a oblane są lukrem, jednak do ich produkcji nie używa się żadnych produktów pochodzenia odzwierzęcego. Nie zawierają jajek, mleka ani masła, a smażone są na czystym roślinnym oleju. Właściciele Vegemiasta uspokajają, że będzie również opcja fit czyli pączki bez cukru z powidłami śliwkowymi.

Nie jesteś z Warszawy? Zobacz gdzie dostaniesz najlepsze pączki w innych miastach:

Kraków – cukiernia Michałek, ul. Krupnicza 6
Wrocław – cukiernia Gondek, ul. Bolesława Krzywoustego 302
Poznań – cukiernia Elite, ul. Grunwaldzka 282
Trójmiasto – cukiernia W-Z, ul. Jagiellońska 36F w Gdańsku
Łódź – cukiernia Barbarella, ul. Rolnicza 53, ul. Żwirki 8 lub ul. Ciołkowskiego 2
Szczecin – cukiernia Pączuś, na targowisku Manhattan

Napisz do autora: marta.wujek@innpoland.pl