Gotowanie również potrafi być innowacyjne. Wystarczy spojrzeć na kuchnię molekularną, która wykorzystuje nauki ścisłe do tworzenia nowych, nietypowych potraw. Jonathan Marcus z Masschusetts może nie zrobił czegoś tak wyszukanego, ale również dokonał przełomu. Udało mu się usmażyć wodę.
Jakim cudem można usmażyć płyn? Cóż, Marcus potrzebował jakoś go utwardzić w tym celu wykorzystał alginian wapnia. To specjalna substancja, która okrywa składniki żelatynową otoczką.
Kiedy w końcu „utwardził” wodę, potraktował ją jak klasycznego schabowego – obtoczył w jajku, mące, dodatkowo posypał okruchami chleba i usmażył na patelni.
Niestety, walory smakowe tak przygotowanej wody nie sprawią, że stanie się hitem kuchni i restauracji na całym świecie. Po degustacji, Marcus stwierdził że w całym swoim życiu nie jadł czegoś tak mdłego, nijakiego i bez smaku.
Gratulujemy pomysłu i czekamy na kolejne smażone płyny – może Coca-Cola okaże się smaczniejsza od wody? Ewentualnie, może być też powietrze.