Reklama.
Polacy wypijają średnio 4-5 razy mniej szampana od obywateli z krajów Europy Zachodniej. Okazuje się, że za takim, z pozoru niewinnym wyborem konsumenckim, może kryć się głębsza ludowa mądrość.
W rozmowie z Gazetą Wyborczą dr Piotr Dąbrowiecki tłumaczy bowiem, że szampan i wina musujące mogą wywoływać uczulenie. Wszystko przez zawartą w popularnym sylwestrowym alkoholu histaminę, która wytwarza się w procesie fermentacji. – Uczulać mogą również obecne w szampanie siarczyny, stosowane jako stabilizatory konserwujące trunek – opowiada alergolog.
Z tego względu najczęściej reakcje alergiczne wywołuje czerwone wino. Na dalszych miejscach znajdują się równie popularne nad Wisłą piwo i whisky. Najmniejsze ryzyko uczulenia występuje natomiast przy konsumpcji czystych alkoholi.
Tezę potwierdziły badania szwedzkich naukowców. W ich wyniku okazało się, że wypijając dwie lampki wina dziennie, dwukrotnie zwiększamy ryzyko wystąpienia alergii. Wykazano w nich również, że reakcje alergiczne zdecydowanie częściej występują u kobiet.
źródło: Gazeta Wyborcza
Napisz do autora: adam.sienko@innpoland.pl