Algi, aloes, jagody goji i acai czy quinoa odejdą do lamusa? Na świecie i w Polce popularność zdobywa kolejna superżywność. Leczy ponoć 300 chorób, ma 15 razy więcej potasu niż banany i 36 razy więcej magnezu niż jaja.
W Europie najczęściej spożywa się sproszkowane liście moringi. Co zawierają?
- wapń – 17 razy więcej niż mleko,
- witamina C – 7 razy więcej, niż pomarańcze,
- magnez – 36 razy więcej, niż jajka,
- żelazo, mangan, chrom i bor,
- 46 różnych antyoksydantów,
- zdrowe aminokwasy,
- kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9.
Zielony proszek świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, można zrobić z niego napar. Zalecaną porcją są 3 łyżeczki dziennie. Kosztuje ok. 20 - 30 zł za 200 - 300 gramów.