Urządzenie VelvWine nie należy do przesadnie tanich, dla koneserów wina może okazać się jednak niezbędnych wydatkiem. Jak przekonują jego twórcy, wynalazek poprawia smak wina i sprawia, że jego aromat staje się mocniejszy.
Obsługa VelvWine jest banalnie prosta. Po otwarciu butelki wina należy wsadzić urządzenie do środka i wcisnąć przycisk „on”. Wynalazek wprowadza do butelki 99,5 proc. czystego tlenu, znacznie poprawiając walory smakowe trunku.
Taki "poprawiacz" smaku nie jest jednak zbyt tani. Cena VelvWine to 300 dolarów, a do tego należy doliczyć kapsuły z tlenem, które należy wymienić raz na 5-10 butelek. Każda z nich to wydatek kolejnych 25 dolarów.
Producent chwali się również, że użycie VelvWine usuwa z trunku taniny i siarczyny, które są odpowiedzialne za efekt kaca.
– Wyobraźcie sobie, że każde wino, które pijesz, jest tak gładkie, jak wino o doskonałym wieku. W zaledwie kilka minut Velv Wine Oxygenator zmiękcza młode wino – zachwalał produkt Peter Chouinard, Velv CEO.
Jego firma oferuje dotleniacz win na swojej stronie internetowej. Gwarantuje również zwrot pieniędzy w ciągu 30 dni w przypadku, gdy klient uzna, że VelvWine nie spełnia jego oczekiwań.