Kielecka firma Pharmabion opracowała recepturę napojów, przed którymi lekarze nie będą ostrzegać konsumentów. Sekretem są składniki, które do tej pory można było kupić w aptece albo sklepie ze zdrową żywnością: m.in. propolis i jagody.
Największym sukcesem (naukowym) jest wykorzystanie propolisu, czyli kitu pszczelego. To produkt pełen witamin, mikroelementów, działający bakteriobójczo. Wykorzystuje się go w wielu wyrobach medycznych.
Do tej pory problemem był fakt, że nie rozpuszcza się w wodzie – tworzy mętną zawiesinę. Kit pszczeli klarownie miesza się z alkoholem, ale takiej substancji do produkcji napojów chłodzących czy żywności raczej nie da się wykorzystać.
Tę przeszkodę pokonała Olga Krakowiak z Pharmabionu, która opracowała metodę klarownego rozpuszczania propolisu w wodzie i postanowiła wykorzystać cenną substancję do produkcji soft drinków. Do współpracy zaprosiła profesjonalistów od tworzenia smaku. Efektem wspólnej pracy są dwa napoje – cola i lemoniada.
W tej pierwszej oprócz propolisu znajdziemy gałkę muszkatołową i stosunkowo niewielkie ilości brązowego cukru. W lemoniadzie dominują jagody goji, acai i maqui.
Oba napoje będą produkowane w Kielcach, do sprzedaży mają trafić jesienią.