Piekarnie mają problem z utrzymaniem się na rynku. 5,8 proc. z wszystkich piekarnia zalega powyżej 60 dni z płatnościami
Piekarnie mają problem z utrzymaniem się na rynku. 5,8 proc. z wszystkich piekarnia zalega powyżej 60 dni z płatnościami Fot. Tomasz Stańczak / Agencja Gazeta
Reklama.
Rejestr Dłużników Biura Informacji Gospodarczej InfoMonitor i Biura Informacji Kredytowej podają, że 5,8 proc. z wszystkich piekarni zalega powyżej 60 dni z płatnościami. Dotyczy to kwoty co najmniej 500 zł, która odnosi się do kontrahentów i banków.
Halina Kochalska, rzecznik prasowy Biura Informacji Gospodarczej, uspokaja, że taki wynik jest tylko o 0,5 pkt. wyższy niż średnia dla wszystkich branż. Piekarze nie są przekonani taką argumentacją.
– Branża piekarnicza jest szczególnie specyficzna – 97 proc. stanowią tu małe firmy, zatrudniające do 10 osób, które nie odnajdują się na zmieniającym się runku piekarskim. Są zbyt małe, żeby się skurczyć i przetrwać, więc giną. Duzi są w stanie urosnąć, a w gorszym przypadku – zmniejszyć się, ale wciąż przetrwać – twierdzi dla „Pulsu Biznesu” Nowakowski.
Piekarze ratują się poszerzaniem oferty, ale tylko nielicznym wychodzi to na dobre. Serwowanie w piekarni kawy, kanapek czy sprzedaż nabiału i napojów nie wychodzą dobrze. Stawia się więc na rozwijanie innego biznesu, z których spłaca się piekarskie kredyty. Nowakowski prognozuje, że zła sytuacja piekarzy nie zmieni się szybko.
Na osobę przypada 47-48 kg pieczywa zjadanego rocznie. Wynik ten spada rokrocznie o kilka procent. Coraz większy nacisk kładzie się na mrożone produkty, w które inwestują także w Polsce europejskie przedsiębiorstwa. Belgijskie Vandemoortele otworzyło w Kutnie fabrykę za 125 mln zł, a wywodzące się z tego samego kraju La Lorraine powiększył zakład w Nowym Dworze Mazowieckim.
źródło: Puls Biznesu