Twórcy nowego Baileysa zastąpili krowie mleko produktem roślinnym, wytworzonym w stu procentach z migdałów.
Twórcy nowego Baileysa zastąpili krowie mleko produktem roślinnym, wytworzonym w stu procentach z migdałów. mat. prasowe
Reklama.
Do tej pory mleko do śmietanki pozyskiwano od 40 tysięcy krów, pasących się na 1500 irlandzkich farm. Whisky dostarcza Bushmills. Ostatnimi czasy na rynek trafiły również inne wersje smakowe – mietowa, kawowa, karmelowa a także orzechowa, biszkoptowa i truflowa.
Teraz dołącza do nich wegańska – Baileys Almande – w której nie ma żadnych produktów pochodzących od zwierząt.
Twórcy nowego Baileysa zastąpili krowie mleko produktem roślinnym, wytworzonym w stu procentach z migdałów. Wegański likier bardzo szybko podbija świat. Zadebiutował w Stanach Zjednoczonych, ostatnio trafił do Wielkiej Brytanii. Na Wyspach rynek produktów wegańskich urósł o 350 proc. w ciągu ostatniej dekady.
Co ciekawe, produkt został dobrze przyjęty nie tylko przez wegan, ale i „zwyklych” konsumentów. Mogą go spożywać również osoby z nietolerancją laktozy i glutenu. Na razie Baileys Almande nie jest dostępny w Polsce, ale można się spodziewać, że szybko trafi na nasze półki.