
Reklama.
Do tej pory mleko do śmietanki pozyskiwano od 40 tysięcy krów, pasących się na 1500 irlandzkich farm. Whisky dostarcza Bushmills. Ostatnimi czasy na rynek trafiły również inne wersje smakowe – mietowa, kawowa, karmelowa a także orzechowa, biszkoptowa i truflowa.
Teraz dołącza do nich wegańska – Baileys Almande – w której nie ma żadnych produktów pochodzących od zwierząt.
Twórcy nowego Baileysa zastąpili krowie mleko produktem roślinnym, wytworzonym w stu procentach z migdałów. Wegański likier bardzo szybko podbija świat. Zadebiutował w Stanach Zjednoczonych, ostatnio trafił do Wielkiej Brytanii. Na Wyspach rynek produktów wegańskich urósł o 350 proc. w ciągu ostatniej dekady.
Co ciekawe, produkt został dobrze przyjęty nie tylko przez wegan, ale i „zwyklych” konsumentów. Mogą go spożywać również osoby z nietolerancją laktozy i glutenu. Na razie Baileys Almande nie jest dostępny w Polsce, ale można się spodziewać, że szybko trafi na nasze półki.
źródło: Independent.co.uk