W sklepach Lidla zadebiutował właśnie nowy alkohol o nazwie „Organic Prosecco Spumante”. Zdaniem twórców, dzięki niższej zawartości siarczanowych konserwantów ryzyko kaca po jego wypiciu ma zostać ograniczone do minimum.
Organiczne Prosecco ma zadebiutować w sklepach Lidla w Wielkiej Brytanii 12 października. Cena jednej butelki została ustalona na 7,99 funta, czyli około 38 złotych.
W czym tkwi jego tajemnica? „Organic Prosecco Spumante” ma mieć niższą zawartość siarczanowych konserwantów, które mogą odpowiadać za odczuwanie kaca. Winogrona, z którego zostało wyprodukowane, było uprawiane również w ekologiczny sposób, bez użycia herbicydów, pestycydów czy środków owadobójczych, a piwnice, w których jest przechowywane wino było czyszczone wodą pochodzącą z...recyklingu.
W rozmowie z „The Independent” ekspertka Anna Spooner tłumaczy, że spożywanie win z siarczynami może mieć niekorzystne, uboczne skutki dla naszego zdrowia, nie jest jednak przekonana co do tego, czy wyeliminuje kaca związanego z przedawkowaniem alkoholu.
– Niski poziom siarczyn, nie sprawi, że wino stanie się magicznym nektarem i że będziemy mogli go wypić tak dużo, ile będziemy chcieli – wyjaśnia.