
Reklama.
Dżakfrut reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga układ krążenia i chroni przed nowotworami. Po odpowiednim przygotowaniu przypomina smakiem mięso, a ponadto ma podobny wygląd i konsystencję. Jednen owoc waży nawet 30-40 kg.
A jak smakuje dżakfrut? Jego smak jest zarówno delikatny, jak i kwaśny. Możemy także zjeść nasiona, które zwykle się gotuje. Przypominają wówczas orzechy.
Owoc nadaje się do zjedzenia, kiedy jest dojrzały i niedojrzały, surowy albo ugotowany. Wegańskie restauracje stawiają jednak na ten ostatni wariant, by dać swoim klientom produkt, który przypomina w smaku wieprzowinę.
Dżakfrut pojawia się dwa razy do roku, a drzewo bochenkowe, na którym rośne, wydaje wówczas do 150 owoców. Poza drewnem, można pozyskać z jego liści pokarm dla zwierząt gospodarskich. Ponadto, pomarańczowa kora sprawdza się doskonale jako barwnik do ubrań, a produkowana przez drzewa żywica zastępuje klej.
Dżakfruta w słodkiej zalewie (565 g) kupimy w Polsce już za ok. 12,00 zł, wystarczy, że poszukamy w sieci.
źródło: Noizz