Te firmy czekają na jeden dzień w roku. Wtedy cała ich produkcja schodzi na pniu a sprzedaż idzie w miliony sztuk

Firma braci Wierzbickich produkuje opłatki, czesto wystawia się też na targach kościelnych
Firma braci Wierzbickich produkuje opłatki, czesto wystawia się też na targach kościelnych Panis.pl
Listopad to najgorętszy okres dla firm zajmujących się najbardziej nietypowymi wypiekami. W ciągu jednego dnia Polacy zjedzą praktycznie wszystko, co wyjdzie z piekarni opłatków. To świetny biznes, choć bardzo specyficzny.


W Polsce produkcją opłatków zajmuje się niewiele piekarni. Na przykład w Białymstoku tylko jedna firma wystąpiła do Białostockiej Kurii Metropolitalnej o zgodę na wypiekanie opłatków, w tym komunikantów. Na co dzień produkują i sprzedają opłatki dla kościołów w regionie. Ale z utęsknieniem czekają okresu przedświątecznego.

Jak twierdzą prowadzący białostocką piekarnię bracia Marek i Karol Wierzbiccy, cała ich roczna produkcja, ponad milion opłatków, praktycznie w jeden dzień zostanie spożyta.

– Trudno znaleźć drugi taki produkt, który jednego wieczoru przestanie istnieć, i to jest ewenement na skalę światową – mówi Karol Wierzbicki.

Ich piekarnia istnieje od 1991 roku. Sam produkt może składać się wyłącznie z wody i mąki, wypiekany jest w specjalnych maszynach przez półtorej minuty, w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Idealny płatek ma niecały milimetr grubości.

Opłatki, które są używane w kościołach muszą być produkowane wyłącznie za zgodą biskupa danej diecezji. Swoista licencja obowiązuje przez pięć lat i opiera się w dużej mierze na zaufaniu.

– Producent komunikantów składa przysięgę, że procedura ich wytwarzania będzie się opierać tylko i wyłącznie na wodzie i mące – wyjaśnia rzecznik białostockiej kurii ks. Andrzej Dębski.

Co ciekawe, bracia Wierzbiccy produkują też niewielkie ilości opłatków bezglutenowych. Ich produkty trafiają przed świętami nawet na Litwę, do USA, Kanady czy Australii.

źródło: PortalSpożywczy.pl
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
0 0Czy można przeklinać w pracy? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż się wydaje
0 0Syn twórcy plastikowych toreb o intencji ojca. „Zostały wynalezione, by chronić planetę”
0 0Gdzie są podatki, tam zawsze będzie szara strefa. Tak wygląda "praca na czarno" w Polsce
0 0VAT na e-booki spadł, ceny ani drgną. Czytelnicy są wściekli, ale nie znają całej prawdy

INNSPIRACJE

0 0Polak rozkręcił świetny biznes w USA. Zdradza, jak radzić sobie z porażką i brakiem motywacji
0 0W sukces tej Polki nikt nie wierzył. Uparła się i stworzyła rewolucyjny krem antysmogowy

STARTUPY

0 0Amerykańskim naukowcom się nie udało, a one to zrobiły. Tak powstały innowacyjne kosmetyki
0 0Start-up chce zasilać samochody wodą i alkoholem. Ale trochę się zapędzili