Ups, kliknąłeś „wyślij”, a teraz żałujesz. Jak cofnąć wysłanego e-maila

Opcja cofnięcia wysłanego e-maila może oszczędzić nam wielu kłopotliwych sytuacji.
Opcja cofnięcia wysłanego e-maila może oszczędzić nam wielu kłopotliwych sytuacji. Fot. Mikołaj Kuraś / Agencja Gazeta
Poniosło cię i napisałeś coś, co chciałbyś jednak ująć inaczej? Zapomniałeś dodać załącznik? A może dodatkowych adresatów? Takie sytuacje są na porządku dziennym, zwłaszcza w pracy. Najczęściej uświadamiamy sobie błąd niemal w tej samej chwili, w której go popełniliśmy. Oto, jak cofnąć „wysłanego” już e-maila.

Nie ma cudów, co się stało – to się nie odstanie. Wielu przykrym czy kłopotliwym sytuacjom da się jednak zapobiec za pomocą prostej funkcji, dostępnej w poczcie Gmail (podobna funkcja istnieje też w programie Outlook). To ustawienie opóźniające wysyłkę wiadomości, którą po napisaniu „wysłaliśmy” poprzez kliknięcie na „wyślij”. W poczcie Gmail można ustawić faktyczną wysyłkę e-maila maksymalnie o 30 sekund – w wielu przypadkach to zresztą wystarczy, żeby skorygować błędy lub anulować wiadomość.
O opcji, która pojawiła się w poczcie Gmail w 2015 roku, przypomina portal conowego.pl. Najważniejsze, co powinniśmy zrobić, to włączyć samo ustawienie. W głównym panelu poczty musimy zatem odnaleźć w prawym górnym rogu standardową ikonę „ustawień” – koło zębate – a w menu, które się wtedy rozwinie, opcję „Ustawienia”. W tej opcji szukamy zakładki „Ogólne” (pierwsza z lewej, zwykle opcja otwiera się właśnie na niej), a w niej funkcji „Cofnij wysłanie”. Tam trzeba zaznaczyć „Włącz funkcję Cofnij wysłanie” i ustawić czas, w którym funkcja ma być aktywna, zanim dojdzie do rzeczywistego wysłania wiadomości. Do wyboru mamy 5, 10, 20 i 30 sekund opóźnienia w wysłaniu. Na koniec trzeba pamiętać o zapisaniu zmian – stosowny przycisk znajduje się na dole całego formularza.

Po tym wszystkim, już wysyłając pierwszą wiadomość, dostrzeżemy zmianę. Po kliknięciu „wyślij”, Gmail będzie wyświetlać nad skrzynką odbiorczą komunikat z przyciskami „cofnij” i „wyświetl wiadomość”. Pierwszy pozwala anulować wysyłkę w wybranym przez nas czasie i ponownie edytować wiadomość, drugi pozwala rzucić jeszcze okiem na podgląd wiadomości, zanim dojdzie do wysyłki.

Uproszczona wersja tej funkcji znajduje się też w mobilnej wersji Gmaila. W opcji „Ustawienia” szukamy „Ustawień ogólnych”, a w nich – „Potwierdź wysłanie” (na końcu niedługiej listy, w „Potwierdzeniach czynności”). Od chwili aktywowania tej opcji nie wystarczy samo „wyślij”, program będzie prosić jeszcze o potwierdzenie wysyłki, co pozwoli skorygować jeszcze błąd, jeżeli taki w ostatniej chwili dostrzeżemy.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie
Trwa ładowanie komentarzy...

BLOGI

NAJNOWSZE WPISY

Piotr BuckiPiotr Bucki

Na jednym ze szkoleń uczestnicy robią ćwiczenie. Mają przygotować prostą anegdotę. Na dowolny temat. Może to być własna historia. Może być zasłyszana. Jedna z uczestniczek bardzo precyzyjnie i dobrze opowiada historię „o bezstresowym wychowaniu”. Być może ją znasz.

Igor IluninIgor Ilunin

Komunikacja machine-to-machine jest jednym z kluczowych składników przyszłości transportu globalnego.

Łukasz MurawskiŁukasz Murawski

Jeśli piszesz (lub zamierzasz pisać) książki, to raport z badań stanu czytelnictwa w Polsce za rok 2017 powinien Cię dodatkowo motywować.