Dieta nie działa – narzekają często osoby pragnące zrzucić kilka nadmiarowych kilogramów. Okazuje się, że pomóc może tak prosta sprawa, jak wybór talerza w odpowiednim rozmiarze i kolorze. Udowodnili to naukowcy.
Od dawna było wiadomo, że dzieciom niejadkom najlepiej podawać potrawy na dużych talerzach, gdzie ilość pokarmu wygląda na znikomą. Teraz okazuje się, że ten trik działa także na dorosłych – ten sam mechanizm można wykorzystać w drugą stronę, do odchudzenia się.
Badania naukowe udowodniły, że jeśli zaserwujemy sobie jedzenie na dużym talerzu, to nasz mózg będzie domagał się solidniejszej porcji i sięgniemy po dokładkę. Ale jeśli tę samą ilość jedzenia położymy na mniejszym talerzu, oszukamy nasze zmysły i będziemy czuć się najedzeni.
Co więcej – taki trik pozwala zmniejszyć ilość spożytych kalorii o ponad 20 proc. Możemy łatwiej schudnąć zmieniając tylko talerz, na którym jemy.
– To, na czym serwujesz jedzenie, okazuje się mieć większy wpływ na naszą percepcję smaku, niż przypuszczaliśmy – powiedział prowadzący badania dr Charles Spence, profesor z Uniwersytetu Oxfordzkiego.
Barwa też gra rolę
To nie wszystko, ważny jest też kolor zastawy stołowej. Naukowcy udowodnili, że jeśli wybierzemy talerz, którego barwa kontrastuje z posiłkiem, nałożymy sobie mniej. Kiedy używamy talerza w takich samych odcieniach, jak potrawa, barwy nam się zlewają i serwujemy sobie większe porcje.
Efekty takiego prostego działania są niesamowite. Okazuje się, że porcje można w ten sposób zmniejszyć aż o 30 procent. Pamiętajmy też, że takie kolory, jak czerwony czy żółty pobudzają apetyt. Niebieska zastawa raczej go tłumi.