Według Sanepidu stwierdzono obecność w sezamie bakterii Salmonella Amsterdam i Salmonella Livingstone. Bakterie znaleziono w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 próbek - podaje za PAP-em strona dlahandlu.pl.
Dokładnie chodzi o całą partię produktu KRESTO SEZAM, w opakowaniu 200 g. Producentem skażonego produktu jest VOG Polska Sp. z o.o. Dodajmy, że partia, która została wycofana ma numer L200551V464 i termin spożycia do 31.08.2021 r.
Producent rozpoczął procedury mające na celu wycofanie wspomnianej partii sezamu z obrotu handlowego oraz informuje klientów o możliwości zwrotu produktu. Pamiętajmy, że spożycie pokarmu z Salmonellą może wywołać poważne zatrucie.
Skażone jajka
To nie pierwszy taki przypadek w ostatnim czasie. Jak pisaliśmy w INNPoland.pl, niedawno pojawił się problem ze skażonymi jajkami. Właściciel przez pomyłkę podał kurom paszę z dodatkiem lazalocydu. Jajka nie nadawały się do spożycia.
Dodana substancja jest jednym z antybiotyków jonoforowych powszechnie używanych przez producentów jajek do zapobiegania chorobom pasożytniczym.