Groźne bakterie w parówkach z Biedronki. Lepiej sprawdź, czy nie masz ich w lodówce
Marcin Długosz
29 kwietnia 2021, 14:07·1 minuta czytania
Publikacja artykułu: 29 kwietnia 2021, 14:07
Z rynku wycofano partię sprzedawanych w Biedronce parówek z szynki. GIS ostrzega, że wykryto w nich bakterie Listeria monocytogenes, które mogą powodować bardzo groźną chorobę.
Reklama.
Jak informujeGłówny Inspektor Sanitarny, bakterie wykryto w wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Skażona jest jedna partia produktu "Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature", 250 g.
Numer feralnej partii to 10971, pochodzi ona z serii C: 09749229. Termin przydatności do spożycia skażonych parówek to 01.05.2021.
Bakterie Listeria monocytogenes mogą powodować rzadką, ale niezwykle groźną chorobę znaną jako listerioza. Do zakażenia najczęściej dochodzi drogą pokarmową poprzez spożycie zainfekowanych produktów spożywczych.
Listerioza jest najbardziej niebezpieczna dla kobiet w ciąży i to właśnie w tej grupie zdarza się najczęściej (ciężarne stanowią około 27 proc. wszystkich przypadków infekcji). Choroba może doprowadzić m.in. do poronienia lub wrodzonej listeriozy u noworodka. Groźna jest także dla niemowląt, osób starszych, a także wszystkich, którzy mają niesprawny system immunologiczny i obniżoną odporność np. ze względu na choroby przewlekłe itp.
Jeśli nie uda się w porę zdiagnozować listeriozy, choroba może doprowadzić m.in. do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenia mózgu, zapalenia wsierdzia, a nawet sepsy. W około 20-30 proc. przypadków może być śmiertelna (zgony zdarzają się częściej niż z powodu salmonelli czy Clostridium botulinum).