Posiada wszystkie cechy betonu. Jest twardy, nawet bardziej wytrzymały, a do tego jest zdecydowanie… pyszniejszy. Naukowcy z University of Tokyo opracowali nowy materiał budowlany, który powstaje z resztek jedzenia.
Według statystyk Organizacji Narodów Zjednoczonych każdego roku na całym świecie marnuje się 1,3 miliarda ton żywności. Spora część to żywność, która jest po prostu wyrzucana do kosza. Japońscy naukowcy wymyślili jednak zastosowanie nawet dla produktów dawno po dacie zdatności do spożycia.
Jak czytamy w whatsnext.pl, w swoich eksperymentach naukowcy wysuszyli próżniowo jedzenie, sproszkowali je, zmieszali z wodą i przyprawami, a następnie sprasowali w specjalnej formie przy wysokiej temperaturze.
– Z wyjątkiem próbki pochodzącej z dyni, wszystkie materiały przekroczyły nasz docelowy poziom wytrzymałości na zginanie. Odkryliśmy również, że liście kapusty pekińskiej, z których wytwarzano materiał ponad trzy razy mocniejszy niż beton, można było zmieszać ze słabszym materiałem na bazie dyni, aby zapewnić skuteczne wzmocnienie – mówi jeden z naukowców, Kota Machida.
Powstałe materiały pozostały jadalne i zachowały swój smak przy zyskaniu odporności na gnicie, grzyby i owady przez przynajmniej cztery miesiące.
Materiał budowlany z konopi
W InnPoland opisywaliśmy również tzw. hempcrete, czyli beton z konopi.
– Jeśli zmieszamy w odpowiednich proporcjach paździerze konopne z wapnem oraz wodą to otrzymamy wspaniały, ekologiczny, nietoksyczny i wytrzymały materiał budowlany – zapewniał Piotr Jastrzębski , współwłaściciel rodzinnego gospodarstwa rolnego Podlaskie Konopie.
Konoplit jest dobrym izolatorem termicznym i akustycznym oraz ma dużą pojemność cieplną - w zimie w domu z niego zbudowanym jest ciepło a w lecie przyjemnie chłodno. Izoluje się nim zarówno podłogi, ściany oraz dachy. Konoplit jest materiałem w pełni paroprzepuszczalnym “oddychającym”, przez co zapewnia mieszkańcom optymalny mikroklimat wewnątrz.