Mat. prasowy

Firma Tetra Pak – jeden z liderów w zakresie pakowania i przetwórstwa żywności – kojarzona jest przede wszystkim z opakowaniami do żywności płynnej. Dla wielu osób może być zaskoczeniem, że firma produkuje także automatyczne linie do produkcji serów i ma w tym dekady doświadczenia.

REKLAMA
Globalny rynek serów od lat wykazuje tendencje wzrostowe – rok 2021 przewidywany jest jako rok rekordowy, jeśli chodzi o sprzedaż w tym sektorze branży spożywczej. Nic dziwnego, sery posiadają wiele walorów smakowych, funkcjonalnych i przede wszystkim zdrowotnych. W odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku zespół technologów żywności, inżynierów i automatyków z Zakładu Produkcyjnego Tetra Pak w Olsztynie skupił się na tworzeniu linii technologicznych łączących klasyczne zalety jak: wysoki wydatek, powtarzalność i bezpieczeństwo produkcji z innowacyjnymi rozwiązaniami pozwalającymi wytwarzać szeroką gamę nowych, atrakcyjnych produktów.
logo
Mat. prasowy

Szerokie portfolio firmy Tetra Pak pozwala na wygodę posiadania jednego dostawcy dla wszystkich urządzeń niezbędnych do produkcji różnych rodzajów sera. Firma oferuje nowoczesne linie do serów półtwardych, cheddara, mozzarelli, cottage cheese i twarogu. Wraz z grupą ekspertów ze wszystkich dziedzin inżynieryjno-technologicznych Tetra Pak dostarcza rozwiązania dostosowane do lokalnych potrzeb. Dzięki globalnemu doświadczeniu firma zapewnia najnowsze i najbardziej niezawodne rozwiązania na rynku.
Rentowność linii serowarskich
Wybór odpowiednich urządzeń, a także kompletnych linii do produkcji sera, rzutuje coraz częściej na rentowność zakładów mleczarskich przez kolejne lata, a nawet dekady. Aby odnieść sukces, producenci muszą dążyć do kontroli kosztów produkcji, obniżenia całkowitego kosztu posiadania, zmniejszenia wpływu na środowisko, poprawiając przy tym jakość sera.
Jak sprostać tym wyzwaniom?
Mleko stanowi około 85% całkowitego kosztu podczas produkcji sera dojrzewającego. Skuteczne przetwarzanie surowca i wybór właściwych produktów mają w dzisiejszych czasach ogromne znaczenie. Podążając za trendami Tetra Pak przygotowuje rozwiązania odpowiadające potrzebom klientów.
Niestandardowe formaty tradycyjnych serów półtwardych
Dobrym przykładem wspierającym trend polegający na porcjowaniu sera przy jednoczesnej redukcji kosztów jego produkcji jest Tetra Pak Longformer. Longformer formuje i wstępnie prasuje półtwarde sery dojrzewające o długości do 1 metra. Zmniejsza to straty produktu podczas jego kawałkowania oraz plastrowania (mniej skrawków) utrzymując wysoką i powtarzalną jakość zarówno sera, jak i serwatki.
Producenci serów mogą zwiększyć rentowność decydując się na produkcję szerszego asortymentu wysokiej jakości rodzajów i formatów sera. Potrafią w ten sposób przewidywać wahania rynku i zmieniające się potrzeby oraz dynamicznie na nie reagować. W zależności od wymagań producenta Tetra Pak dostarcza dedykowane rozwiązania do produkcji szlachetnych serów, takich jak: Gouda, Edam, czy Maasdam, zachowując elastyczność produkcji.
Nie tylko na kanapkę
Mozzarella, znana również jako pizza cheese, jest doskonałym przykładem sera, którego walory smakowe są równie ważne co jego właściwości funkcjonalne. Mozzarella ma szeroki zakres zastosowań, od przekąsek, takich jak pałeczki serowe, po składnik dań, takich jak pizza, makarony czy sałatki. Charakterystyczna elastyczna i włóknista struktura tego sera uzyskiwana jest w wyniku uplastyczniania i rozciągania ziarna serowarskiego.
Współpraca z firmą Tetra Pak zapewnia klientom dostęp do specjalistów oraz szerokiego portfolio, co w połączeniu z optymalizacją każdego etapu procesu od obróbki ziarna, po solenie serów zapewnia osiągnięcie zamierzonych celów.
Czas na cheddar
Cheddar jest jednym z najbardziej popularnych serów na świecie. Przy CAGR na poziomie ok. 4% rocznie to najchętniej wybierany przez konsumentów ser dojrzewający.
Cheddar dzięki swojej różnorodności i ciekawej charakterystyce wykorzystywany jest na wiele sposobów. Jako ser obecny jest w segmencie HORECA, m. in. przy produkcji przekąsek. Jego popularność wynika m.in. z doskonałych właściwości użytkowych, takich jak porcjowanie, tarkowanie i krojenie oraz oczywiście z walorów smakowych. Kontrolując odpowiednio proces technologiczny oraz parametry dojrzewania uzyskujemy produkt o różnej zawartości wody, teksturze i finalnie – smaku (od odmian łagodnych, po bardzo dojrzałe, kruche i aromatyczne).
Polscy producenci już teraz dostrzegają potencjał tego wyjątkowego sera. Poszukując możliwości poprawy i urozmaicenia swojej oferty, mogą kierować się do firmy Tetra Pak, której wieloletnie doświadczenie w produkcji urządzeń do sera cheddar daje niekwestionowaną pozycję lidera na rynku.
Nasze holistyczne podejście wraz z szeroką ofertą pozwala na dostarczenie rozwiązań w zakresie przygotowania mleka kotłowego, produkcji ziarna, cheddaryzacji, formowania i pakowania bloków sera, jak również obróbki uzyskanej w tym procesie serwatki.
Świeże spojrzenie na sery świeże
W portfolio firmy Tetra Pak klienci znajdą ciekawe i wciąż unowocześniane rozwiązania do produkcji serów świeżych formowanych i nieformowanych. Jednym z nich jest opatentowane rozwiązanie techniczne, które w elastyczny, higieniczny i powtarzalny sposób dba o jakość wyrobu gotowego. Jest nim kolumna formująca Tetra Pak® Cheese Former.
Cottage cheese
Spożycie serka wiejskiego niezmiennie rośnie, ponieważ produkt ten doskonale wpisuje się w aktualne trendy konsumenckie. Ze względu na wysoką zawartość białka i wapnia oraz niską zawartością tłuszczu i węglowodanów jest dla wielu osób elementem zdrowej diety. Ponadto pakowany jest w porcje pozwalające na wygodne spożywanie produktu zarówno w domu, jak i poza nim, sprawdza się także o każdej porze dnia. Nowe, zarówno słodkie, jak i wytrawne wersje tego samego produktu czynią go doskonałą zdrową przekąską.
Tetra Pak wspiera producentów z różnym profilem produkcji swoim szerokim wachlarzem urządzeń procesowych (od małych mleczarni rozpoczynających swoją przygodę z cottage cheese, po międzynarodowych producentów, którzy jako doświadczeni partnerzy niejednokrotnie współtworzą z Tetra Pak koncepcję linii).
logo
Mat. prasowy

Holistyczne podejście
Tetra Pak nie poprzestaje na dostarczaniu linii technologicznej, ale także wspiera klientów na wielu innych płaszczyznach. Przez lat firma zdobyła ogromne doświadczenie, co jest doceniane przez klientów na całym świecie. Specjaliści Tetra Pak wspierają klienta w zakresie audytów i technologicznego dostrajania linii serowarskich.
Tetra Pak konfiguruje linie serowarskie indywidualnie, pod potrzebę klienta, nie uznając kompromisów w żadnym aspekcie procesu technologicznego. Przed dostawą linii do klienta można przeprowadzić testy na „sucho” w zakładzie produkcyjnym w Olsztynie, aby ograniczyć do minimum czas montażu oraz uruchomienia linii serowarskiej w miejscu docelowym.
Kontakt w sprawie dodatkowych pytań:
joanna.majewska@tetrapak.com paweł.palich@tetrapak.com
krzysztof.barszcz@tetrapak.com