Obserwuj INNPoland w Wiadomościach Google
"W wyniku przeprowadzonych badań właścicielskich firmy Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. wykryto Salmonella Enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego" - informuje Główny Inspektor Sanitarny. Mięso to służyło do przygotowania dwóch produktów, które trafiły do sklepów Biedronka.
Pierwszy produkt to "świeża ćwiartka vacum", numer partii 215622, data przydatności do spożycia - 10.04.2022. Drugi to "świeży filet z piersi kurczaka map", numer partii 215622, data przydatności - 11.04.2022. Dla klientów ważną informacją może być to, iż oba produkty są sygnowane marką "Kraina mięs".
Producentem obu wyrobów jest Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, WNI 04037108.
"Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - informuje GIS.
Inspektorzy dodają, że nie należy spożywać produktów z partii wskazanej w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
GIS dodaje, że Jeronimo Martins Polska S.A. (właściciel Biedronki) podjęło decyzję o wycofaniu produktów i poinformowaniu klientów o szkodliwych produktach przez wywieszenie komunikatu w sklepach. Wydano też decyzję nakazującą wycofanie kwestionowanego mięsa z obrotu oraz zobowiązano producenta do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczeniu produktów.