INNPoland_avatar

Mateusz Gessler otworzył knajpę w Szklarskiej Porębie. Jest bardzo drogo

Redakcja INNPoland

17 czerwca 2022, 09:55 · 2 minuty czytania
Bergo to pierwsza restauracja Mateusza Gesslera poza Warszawą. Mieści się u stóp Sudetów w popularnej wśród turystów Szklarskiej Porębie. Goście lokalu muszą przygotować się na duży wydatek – ceny samych przystawki wahają się od 38 do 46 zł.


Mateusz Gessler otworzył knajpę w Szklarskiej Porębie. Jest bardzo drogo

Redakcja INNPoland
17 czerwca 2022, 09:55 • 1 minuta czytania
Bergo to pierwsza restauracja Mateusza Gesslera poza Warszawą. Mieści się u stóp Sudetów w popularnej wśród turystów Szklarskiej Porębie. Goście lokalu muszą przygotować się na duży wydatek – ceny samych przystawki wahają się od 38 do 46 zł.
Mateusz Gessler otworzył restaurację w Szklarskiej Porębie Fot. Wojciech Olkuśnik / Reporter
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Obserwuj INNPoland w Wiadomościach Google

"Nowy, ekscytujący projekt przede mną! Tym razem wyjeżdżam poza Warszawę, w kierunku magicznych Gór Olbrzymich. Już dziś otwieram kolejną restaurację. Bergo by Mateusz Gessler w malowniczo położonym Mercure Hotel Szklarska Poręba to miejsce, w którym podejmiemy się ambitnego wyzwania - redefinicji lokalnej kuchni z regionu południowej Polski. Opowiemy Wam nowe historie o dawnych, czasem zapomnianych smakach" – poinformował w czwartek Gessler.


Ceny w Bergo by Mateusz Gessler

Jak podał portal plejada.pl, w karcie restauracji Mateusza Gesslera będą królowały dziczyzna, grzyby, owoce leśne i ryby. To wymagające menu zarówno dla kucharzy, jak i klientów, którzy muszą nastawić się na wysokie ceny potraw.

W gronie przystawek w menu Bergo znalazły się: szparagi z sosem bernaise z jajkiem w koszulce za 46 zł, kopytka dyniowe z serami łomnickimi w cenie 38 zł oraz pstrąg marynowany z babką ziemniaczaną i kwaśną śmietaną za 42 zł.

W zupach znajdziemy chłodnik polski na botwinie (28 zł), rybną Warszawę Wschodnią (56 zł) lub rosół z perliczki z kluskami kładzionymi (36 zł).

Dania główne? Ich ceny podajemy poniżej:

  • Jesiotr pieczony w rosole z sosem cytrynowym – 86 zł
  • Linguine z truflami – 68 zł
  • Pierogi z jagnięciną w consomme – 48 zł
  • Polędwica Maitre d'Hotel – 110 zł

Mateusz Gessler prowadzi cztery restauracje w Warszawie – Warszawę Wschodnią na terenie Soho Factory, Warszawski Sen i Ćmę na terene Hali Koszyki oraz Dock19 w Elektrowni Powiśle.

Celebryci w gastronomii

Ostatnio pisaliśmy o Cafe Podrygi – winotece znanego aktora Macieja Musiała. Lokal gwiazdy znajduje się w centrum Warszawy.

Jak podał portal natemat.pl, lokal za dnia ma funkcjonować jak typowa kawiarnia, zaś wieczorem jako miejsce gdzie można napić się czegoś mocniejszego, ale i potańczyć. Niewątpliwym atutem miejsca jest ogródek z prawdziwego zdarzenia (nie zaś stoliki i krzesła ustawione na betonie).

Na otwarciu lokalu nie zabrakło influencerów, z którymi trzyma się Maciej Musiał, żeby wymienić Jessikę Mercedes czy Laurę Matuszczyk lepiej znaną pod pseudonimem Horkruks. Tego wieczora w Cafe Podrygi można było też spotkać rapera Bedoesa, w którego teledysku grał niedawno Maciej. Młody aktor nie zapomniał i o swojej mamie Annie, z którą jest bardzo związany.