Produkty pochodzenia leśnego są w tym roku wyjątkowo drogie. Nie inaczej jest z uwielbianymi przez Polaków kurkami, które dodają do sosów czy jajecznicy.
Te grzyby pojawiły się już na warszawskich bazarach. Jednak przez ceny nie ma zbyt wielu chętnych do ich zakupu.
Jak donosi "Wprost", na bazarze na warszawskiej Ochocie ceny kurek zaczynają się od 45 zł/kg. Sprzedawca przyznał, że musiał obniżyć cenę, ponieważ nie było zainteresowania. – Klienci pytają o cenę tych grzybów, a gdy odpowiadam, od razu rezygnują z zakupu – stwierdził w rozmowie z dziennikiem.
Jeszcze głębiej do kieszeni muszą zajrzeć osoby, które wybiorą się na bazary na Mokotowie czy Ursynowie. W tych dzielnicach kurki kosztują co najmniej 60 zł/kg.
Z kolei najdroższe kurki znajdziemy na Woli i Wilanowie. W jednym z punktów popularne grzyby kosztują aż 80 zł/kg. W ocenie jednej z klientek kurki to "luksusowy produkt" i "za takie pieniądze to lepiej samemu pojechać do lasu i nazbierać dla siebie".
Choć sprzedawcy są na razie rozczarowani brakiem zainteresowania wśród miłośników grzybów, to nie tracą nadziei. Wskazują, aby z zakupami wstrzymać się jeszcze kilka tygodni. Ich zdaniem pod koniec sierpnia i na początku września ceny kurek spadną.
– Jak będzie wysyp grzybów, to ceny będą znacznie niższe – wskazują sprzedawcy, z którymi rozmawiał "Wprost". Są jednak i tacy, którzy już stracili cierpliwość. Jeden z handlarzy zrezygnował ze sprzedaży kurek, ponieważ dla większości klientów najważniejsza jest cena, a ta na razie nie może być korzystna.
Jak już informowaliśmy w INNPoland.pl, pierwsze kurki pojawiły się w Polsce w połowie lipca. Jednak z powodu suszy grzybów było wyjątkowo mało, co podbijało ich ceny.
Przez niekorzystną pogodę zbieracze żądali wówczas o jedną czwartą więcej niż rok temu. Za litrowy pojemnik trzeba było zapłacić 25 zł, a rok temu było to 20 zł. Jednak poszukiwacze leśnych okazów przekonywali wówczas, że z grzybami jest "tragedia" i nawet jak uda się na nie trafić, to większość z nich jest robaczywa.
Kilka tygodni temu kurki zawitały też do marketów. Dla przykładu w Biedronce za 200 g opakowanie tych popularnych grzybów trzeba było zapłacić 19,99 zł. Oznacza to, że 1 kg kurek kosztował aż 100 zł. W Auchan kurki kosztowały około 91 zł/kg. Natomiast najtaniej było w Lidlu – 85 zł/kg.