Arbuz smakuje podle? Pewnie udało ci się trafić na podróbkę – to nie żart

Konrad Bagiński
Na polski rynek trafiają nie tylko pełnowartościowe arbuzy. Coraz częściej można natknąć się na podróbki – czyli krzyżówki arbuza i dyni, smakujące dość podle. Ich hodowla jest trzykrotnie tańsza niż arbuzów, więc podróbki są chętnie podrzucane na rynek przez ich producentów i sprzedawców.
W polskich sklepach coraz częściej można trafić na podrabiane arbuzy Foto: Karol Piętek / Agencja Gazeta
Do Polski trafiają podróbki m.in. z cypryjskich hodowli. Uprawa krzyżówki arbuza z dynią jest nie tylko tańsza, ale i bardziej wydajna. Nic dziwnego, że jest ich coraz więcej.

Jak odróżnić podróbkę?
Specjaliści cytowani przez Fakt.pl, pestki arbuza są brązowe. W podróbkach mają jasny kolor. Również miąższ hybrydy jest jaśniejszy a na dodatek może zawierać białe żyłki.

Dlatego też o wiele lepiej jest kupować arbuzy już przekrojone – przynajmniej widzimy, co bierzemy.