Jagodziankowe oszustwa na masową skalę. Zbyt niskie ceny drożdżówek powinny wzbudzić wątpliwości
Podrabiane jagodzianki. Pierwszy kęs drożdżowej bułeczki z jagodami i… głębokie rozczarowanie. Nie takiego smaku się spodziewaliście. Przyczyna? Producenci zamiast jagód, do jagodzianek wrzucają wszystko, oprócz jagód.
Okazuje się, że w tańszych jagodziankach zamiast jagód cukiernicy umieszczają mrożone owoce, owocowe żele jagodowe lub borówki amerykańskie. Ale są też bardziej ekstremalne przypadki - bułeczki niekiedy pełne są czarnych porzeczek. Wszystko po to, by jak najwięcej zarobić na niczego niespodziewającym się kliencie.
Jak pisaliśmy ostatnio w INN:Poland, tegoroczna cena jagód leśnych jest zatrważająca. Wszystko przez to, że jagodowy biznes jest coraz mniej opłacalny. Nie dość, że po okresie suszy owoców prawie nie ma, to jeszcze obecna pogoda skutecznie zniechęca do wyjścia do lasu.