Salmonella w kiełbasie i mięsie mielonym. GIS ostrzega przed spożywaniem tych produktów

Patrycja Wszeborowska
W trakcie badań zleconych przez producenta w mięsie garmażeryjnym i kiełbasie produktów Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kier wykryto pałeczki salmonelli. Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega konsumentów przed jedzeniem konkretnych produktów.
GIS ostrzega przed spożywaniem kiełbasy i mięsa mielonego Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kier. W produktach znaleziono pałeczki salmonelli. Fot. Marcin Stępień / Agencja Gazeta
Niebezpieczną bakterię wykryto w artykułach Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kier. Salmonella znalazła się w produktach kiełbasa surowa metka łososiowa MAP o numerze partii 72, z datą produkcji 13.03.2019 r. i datą przydatności do spożycia do 27.03 oraz 03.04.2019 r., a także w mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej o numerze partii 72, z datą produkcji 13.03.2019 r. i datą przydatności do spożycia do 24.03.2019 r.

Produkty można zwrócić
Produkty zostały już wycofane ze sprzedaży. Klienci, którzy dokonali zakupu feralnego mięsa, mają prawo zwrócić je w miejscu zakupu bez konieczności okazywania paragonu.


– Do Państwa dyspozycji została uruchomiona infolinia: +48 509 656 328, w dni robocze od 7:00 do 15:00. Firmy P.W. KIER przeprasza za zaistniałe niedogodności, jednocześnie informując, że zakupione produkty mogą Państwo zwrócić w miejscu zakupu – informuje zakład na swojej stronie.