Chcesz zjeść coś wiosennego? Zapomnij, nie stać cię – pietruszka droższa od schabu, czereśnie dobijają do 70 zł

Konrad Bagiński
Ceny niektórych warzyw i owoców kompletnie zwariowały. W sklepach są młode ziemniaki (na razie z Cypru) w cenie 6 złotych za kilogram. Pietruszka przebiła pułap 20 złotych za kilo, ale rekord biją i tak czereśnie, za które trzeba zapłacić nawet 70 złotych.
Ceny warzyw i owoców wystrzeliły w górę, niektóre przebiły granice absurdu Foto: Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Gazeta
Co ciekawe – młode ziemniaki z Cypru cieszą się tak dużym wzięciem, że ich cena na giełdzie wzrosła z 25 do 30 złotych za worek. A to oznacza, że w sklepach ich cena oscyluje wokół 6 złotych za kilogram – donosi portal NaszaMława.pl.

Cenę młodych kartofelków podbijają dodatkowo kończące się zapasy zeszłorocznych ziemniaków. A i one zdrożały, w niektórych miejscach nawet dwukrotnie. Teraz za kilogram trzeba zapłacić nawet 3 złote.

Ceny pietruszki – już drogiej – znowu poszły w górę i znalezienie tego warzywa za mniej niż 15 złotych to niezła okazja. W podkarpackich sklepach kilogram pietruszki kosztuje już nawet 22 zł. Za główkę kapusty trzeba zapłacić około 10 zł – donosi portal Nowiny24.pl.


Zielenina wystrzeliła
– W hurcie podrożało dosłownie wszystko. Ziemniaki sprzedaję już po 2,40 zł za kilogram. Cebule po 5 zł za kilo, a starą marchewkę po 3,5 zł. 25-kilogramowy worek kapusty jesienią kosztował w hurcie 20 zł. Dzisiaj już 80 zł – wylicza sprzedawca warzyw cytowany przez ten serwis.

Handlowcy nie kryją, że w ogóle ceny warzyw są o wiele wyższe w porównaniu z ubiegłym rokiem, szczególnie chodzi tu o pietruszkę, cebulę i kapustę.

Na razie rekord absurdu biją czereśnie. Na Twitterze pojawiły się pierwsze doniesienia o ich dostępności, ale cena jest zaporowa. Kosztują od 52 do 70 złotych za kilogram.

Podwyżki widać też po cenach paczkowanej włoszczyzny. Na niej można jednak oszczędzić: jak twierdzi Magda Gessler, dużo bardziej opłaca się kupno warzyw na wagę.