Sanepid bije na alarm, uwielbiany produkt dzieci może być groźny. Podpadła popularna firma

Maria Glinka
06 października 2023, 07:11 • 1 minuta czytania
Sanepid ostrzega przed popularnymi parówkami. W składzie pojawiło się białko soi, które może być groźne dla osób z alergią. Parówki już znikają ze sklepów.
Sanepid ostrzega przed wadliwymi parówkami. Fot. Bartlomiej Magierowski/East News
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Parówki Sokołów mogą zaszkodzić. GIS alarmuje

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał kolejne ostrzeżenie przed potencjalnie niebezpieczną żywnością. Tym razem wadliwy produkt to parówki z szynki "Stówki" 100 proc. (200 g) od firmy Sokołów.


Po przebadaniu produktu przez Państwową Inspekcję Sanitarną okazało się, że w jednej partii popularnych parówek jest obecne białko soi. Problem w tym, że firma Sokołów nie umieściła na etykiecie odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego alergenu.

Wadliwe parówki mają numer partii C32541. Na opakowaniu widnieje data minimalnej trwałości 6.10.2023 r. Za produkcję odpowiada SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym PL20134001.

Na oficjalnej stronie internetowej GIS pojawiły się zdjęcia wadliwego produktu:

Parówki znikają ze sklepów. Niektórzy nie powinni ich spożywać

Sanepid informuje w oficjalnym komunikacie, że tuż po otrzymaniu wyników badania producent rozpoczął wycofywanie wadliwych parówek z rynku. Do odbiorców trafiła informacja o konieczności wstrzymania dystrybucji, wycofania i zutylizowania produktu.

Poza tym firma już podjęła działania, aby ustalić, jak doszło do zanieczyszczenia parówek białkiem soi. Z kolei Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi w tej sprawie postępowanie wyjaśniające.

Sanepid tłumaczy, że osoby z alergią na biała soi nie powinny spożywać wskazanej partii popularnych parówek. W przeciwnym razie mogą narazić się na reakcję alergiczną.

Bakteria w mięsie z Lidla

Niespełna półtora tygodnia temu sanepid ostrzegał przed inną niebezpieczną żywnością. Jak już informowaliśmy w INNPoland.pl, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej okazało się, że w trzech z pięciu próbek mięsa mielonego wołowego (schłodzonego, 400 g) pojawiła się bakteria Salmonelli.

Wadę ujawniono tylko w jednej partii o numerze 5508365 04011323. Na opakowaniu widnieje termin przydatności do spożycia 27.09.2023 r.

Za artykuł, w którym odnaleziono bakterię, odpowiada firma Rzeźnik. Produkuje go specjalnie dla sieci handlowej Lidl.

Podobnie jak w przypadku parówek Sokołów wadliwe mięso mielone zostało wycofane ze sklepów. GIS ostrzegał wówczas, że jego spożycie może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

Kolejne ostrzeżenie ws. produktu uwielbianego przez dzieci

Parówki uchodzą za jeden z ulubionych produktów dzieci. Jednak nie jest pierwszy raz, kiedy sanepid ostrzega przed żywnością, po którą często sięgają najmłodsi konsumenci.

W maju 2023 r. pisaliśmy w INNPoland.pl, że sanepid wydał ostrzeżenie przed solonymi waflami kukurydzianymi sprzedawanymi w Biedronce. Podczas produkcji stosowano kukurydzę, w której stwierdzono niedozwoloną obecność środka ochrony roślin – chlorpiryfosu.

Pestycyd, którego ślady wykryto w kukurydzy, może mieć toksyczny wpływ na procesy rozwojowe ludzkiego płodu. W związku z tym wadliwe partii wafli zniknęły ze sklepów.