Na początek trzy wiadomości. Najpierw ta dobra - jak wynika z danych Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) spożycie soli w Polsce spada. W 1998 statystyczny Polak zjadał jej 15 g dziennie. Dziś je 11 g. Teraz ta gorsza wiadomość - wciąż jemy dwa razy za dużo soli, niż powinniśmy. Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzienna konsumpcja powinna wynosić 5 g dziennie na osobę (jedna płaska łyżeczka).
Jak groźne jest nadmierne spożycie soli dla ludzkiego organizmu, potwierdza ostatni raport WHO, odnośnie przedwczesnych zgonów na całym świecie z powodu chorób cywilizacyjnych. Otóż na takie powszechne schorzenia, jak choroby serca, płuc, udary mózgu, cukrzycę i nowotwory – a więc choroby niezakaźne, umiera każdego roku 1,7 mln osób na całym globie. Przyczyna choroby? Zbyt dużej konsumpcji „białej śmierci”. Pod tym względem groźniejsze dla ludzkiego życia są tylko palenie papierosów, alkohol oraz zbyt mały aktywny wysiłek fizyczny.
Nadmierne spożycie soli może prowadzić do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych, m.in. nadciśnienia tętniczego, udarów mózgu, raka żołądka i prawdopodobnie również raka przełyku, może też sprzyjać rozwojowi osteoporozy i kamicy nerkowej, a najnowsze badania wskazują, że także otyłości.
Lubienie soli i słonych pokarmów to wyuczona preferencja smakowa, dlatego tak ważne jest dbanie o to, żeby nie rozwijała się ona u dzieci zbyt wcześnie. Wysokie spożycie soli w wieku dziecięcym może nie tylko wpłynąć na ciśnienie krwi, lecz także zwiększyć ryzyko zachorowania na wiele chorób, takich jak: nadciśnienie, osteoporoza, choroby układu oddechowego (np. astma), rak żołądka czy otyłość.
Dietetycy IŻŻ podkreślają, że ograniczenie soli w diecie nie musi wcale oznaczać wielkich wyrzeczeń. Przykładowo zamiast sera żółtego można zjeść twarożek, a wędlinę zastąpić mięsem pieczonym. Warto również używać groszku z mrożonki, a nie konserwowego. Przygotowując posiłek można ograniczyć dodatek soli, używając w zamian innych przypraw, takich jak zioła albo zdrowszy odpowiednik tego związku chemicznego – sól sodowo-potasowa.