Koktajl z granatów i daktyli zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby serca, z miażdżycą na czele. Wystarczy wypić pół szklanki napoju złożonego z obu owoców dziennie, by zmniejszyć stres i zawartość cholesterolu w tętnicach.
Badacze z Hajfy, z prof. Michaelem Aviramem na czele, przeprowadzili eksperymenty na hodowlach ścian naczyń i myszach. W rezultacie okazało się, że najlepszą ochronę przed miażdżycą zapewnia połączenie soku z granatów z ekstraktem czy wyciągiem z pestek daktyli. Taka mieszanka obniża poziom stresu w aorcie czy zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów w surowicy. Miażdżyca to częsta przyczyna udarów mózgu czy zawałów.
Naukowcy wykorzystali fakt, że granaty zawierają polifenole taniny, a daktyle kwasy fenolowe. Są to przeciwutleniacze, których połączenie pozwala usuwać z tętnic szkodliwe lipidy oraz utrzymać na odpowiednim poziomie gromadzenie się płytki nazębnej w tych naczyniach krwionośnych.
Uczeni radzą, aby osoby chcące uniknąć zagrożenia chorobami sercowo-naczyniowymi, każdego dnia wypijały pół szklanki soku z granatów. Koktajl należy uzupełnić 3 daktylami. Ich pestki można zmielić na pastę, a następnie zjeść. Ale nawet bez tego połączenie obu owoców jest korzystniejsze dla naszego zdrowia niż spożycie tylko jednego z nich.