Polscy naukowcy z pestek jeżyny dzięki innowacyjnej metodzie pozyskali ekstrakt, który posłuży jako surowiec dla branży kosmetycznej. Nowe odkrycie jest efektem pracy kilku placówek naukowych z naszego kraju z Uniwersytetem Technologiczno-Humanistycznym w Radomiu na czele.
Żaden składnik się nie zmarnuje
Ekstrakt z pestek jeżyny zawiera liczne wykorzystywane w kosmetykach składniki: witaminy A, C, E, K, B6, flawonoidy, α i β-hydroksykwasy czy garbniki. Elementy rośliny działają nawilżająco, łagodząco oraz przeciwzapalnie. Naukowcy wykorzystali ekstrakt do produkcji maseczki do pielęgnacji twarzy i dwufazowego preparatu do demakijażu, choć jego dobroczynne działanie było znane już wcześniej.
Innowacja polega na metodzie pozyskiwania ekstraktu z pestek jeżyny - odbywa się to na zimno, a więc rozkładowi nie ulega żaden z cennych mikroelementów. Pozyskany w ten sposób surowiec zawiera dokładnie to, co pierwotnie posiada w sobie owoc.