
Jak wynika z ostatniego raportu opracowanego przez członków Economic Research Servic z amerykańskiego departamentu rolnictwa, w samych tylko Stanach Zjednoczonych każdego roku marnuje się żywność o wartości przekraczającej 165 miliardów (sic!) dolarów. Ponad 40 proc. stanowi mięso, drób i ryby, w kolejnej grupie (14 proc.) jest nabiał oraz warzywa (17 proc.).
Skala tego zjawiska może przyprawić o zawroty głowy: wyrzucaną żywnością można by zapełnić 730 stadionów futbolowych. - Wyobraź sobie, że codziennie robisz w sklepie zakupy na cztery torby i za każdym razem, tuż po wyjściu ze sklepu, jedną z nich zostawiasz na parkingu - wyjaśnia w rozmowie z Business Insiderem Dana Gunders, badacz przy Radzie Ochrony Zasobów Naturalnych (NRDC).
Problem marnotrawstwa jest paradoksalny; kraje rozwinięte produkują takie ilości żywności, że tylko z tego, co wyrzucają, mogłyby wyżywić miliony głodujących na całym świecie.
MLEKO
Zamrożone: 3 miesiące
W lodówce: 7 dni od dnia uznanego za końcową datę przydatności
OTWARTE WINO
Zamrożone: 4-6 miesięcy
W lodówce: 3-5 dni
KETCHUP
W lodówce (otwarty): 6 miesięcy
W szafce (nieotwarty): 12 miesięcy
JAJKA
Zamrożone: Do 12 miesięcy
W lodówce: 3-5 tygodni
JOGURT
Zamrożony: 1-2 miesiące
W lodówce: 7-10 dni od dnia uznanego za końcową datę przydatności
WOŁOWINA/CIELĘCINA/JAGNIĘCINA
Zamrożone: 6-12 miesięcy
W lodówce: 3-5 dni
ŁOSOŚ/WĘDLINY/BEKON
Zamrożone:
łosoś: 2-3 miesiące
wędliny: 1-2 miesiące
bekon: 12 miesięcy
W lodówce:
łosoś: 1-2 dni
otwarte wędliny: 3-5 dni
Otwarty bekon: 7 dni
CZEKOLADA
Zamrożona: Do 18 miesięcy
W lodówce: Do 12 miesięcy
W szafce: 6-9 miesięcy
SUROWY KURCZAK
Zamrożony: 9 miesięcy
W lodówce: Do 2 dni
Napisz do autora: daniel.kotlinski@innpoland.pl
