Czy żywność, którą jesz, jest zdrowa? Dzięki polskim naukowcom możesz być tego pewny więcej niż w 100 proc.
Czy żywność, którą jesz, jest zdrowa? Dzięki polskim naukowcom możesz być tego pewny więcej niż w 100 proc. Fot. .Mark Longair/http://skroc.pl/d60e6/flickr.com CC-BY/http://skroc.pl/5e7f9
Reklama.
Klienci zasługują na żywność najwyższej jakości
Projekt w ramach konsorcjum naukowego wspólnie zrealizowały 3 instytucje naukowe – Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN (Lider), Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN w Jabłonnie oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Głównym celem tego przedsięwzięcia był zakup nowoczesnej aparatury badawczej, z której w wyniku ponadregionalnej współpracy mogłyby korzystać jednostki naukowe z całej Polski.
W powstałych nowoczesnych laboratoriach naukowcy będą zajmować się przeprowadzaniem kompleksowych prac z zakresu B+R surowców oraz produktów pochodzących od zwierząt, które są wytwarzanie w różnych systemach produkcji. W efekcie dzięki uzyskaniu szczegółowych wyników badań branży rolno-spożywczej łatwiej będzie wytwarzać żywność najwyższej jakości.
Kompleksowe badania żywności pod każdym kątem
Dodatkowo polscy konsumenci zyskują pewność, że spożywane przez nich jedzenie jest zupełnie bezpieczne dla ich zdrowia. W Instytutach PAN bada się m. in. metody produkcji, skład czy sposób żywienia zwierząt na jakość wytwarzanego mięsa, jaj lub mleka. Prace B+R prowadzą najwyższej klasy specjaliści z takich dziedzin, jak genetyka, biologia, weterynaria, embriologia, biotechnologia, fizjologia i hodowla zwierząt czy rolnictwo.
Realizacja inwestycji była możliwa dzięki dofinansowaniu w kwocie 12,9 mln zł uzyskanemu z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka (POIG).

Napisz do autora: kamil.sztandera@innpoland.pl