Naukowcy z amerykańskiej uczelni metodą inżynierii genetycznej udoskonali limonkę. Poprawiony przez nich owoc jest jeszcze zdrowszy!
Naukowcy z amerykańskiej uczelni metodą inżynierii genetycznej udoskonali limonkę. Poprawiony przez nich owoc jest jeszcze zdrowszy! Fot. Stefan Van der Straeten / http://bit.ly/1RrntqS

Od lat nauka zajmuje się poprawianiem tego, co stworzyła natura. Nie inaczej jest z owocami, które na ogół są źródłem cennych składników odżywczych. Co zupełnie nie stoi na przeszkodzie temu, by jeszcze bardziej je udoskonalić. Ten sposób myślenia zaprezentowali amerykańscy naukowcy, którzy zmodyfikowali genetycznie limonkę!

REKLAMA
Poprawiony przez badaczy z Uniwersytetu Florydy owoc jest bardziej odporny na zepsucie i zdrowszy dla człowieka. Manipulacja genetyczna, jakiej go poddano, sprawiła, że zmienił on także swój kolor z żółto-zielonego na fioletowy.
Nowa barwa limonki jest wynikiem zwiększonej zawartości antocyjanów. Są to związki o działaniu antyoksydacyjnym, którym przypisuje się zdolność zapobiegania nowotworom, chorobom serca, otyłości i cukrzycy. W dużym stężeniu substancje te występują w czarnych jagodach. Zawarte są też w czerwonym winie.
Stworzone w laboratorium limonki są w stanie same produkować własne antocyjany. Zawdzięczają to „terapii genowej”, która polegała na dodaniu do ich kodu genów pochodzących od fioletowych winogron i czerwonych pomarańczy.
logo
Po lewej limonka z genami winogron, w środku z genami pomarańczy, a po prawej, dla porównania, naturalny owoc. University of Florida
Szczegółowy przebieg swego eksperymentu badacze z Citrus Research and Education Center przedstawią w publikacji naukowej, jaka ukaże się w tym miesiącu na łamach czasopisma Journal of the American Society for Horticultural Science.
W Polsce również byliśmy świadkami podobnego wyczynu w świecie nauki. Kilka miesięcy temu opisaliśmy sukces polskich naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, którym udało się udoskonalić kiwi. Wyhodowane przez nich owoce są słodsze i smaczniejsze od oryginału, a przy tym zawierają dużo wartościowych biologiczne składników.

Napisz do autora: dawid.wojtowicz@innpoland.pl