
Manufaktura Czekolady – Warszawa
Czym zastąpić cukier? Na przykład ksylitolem
Ksylitol jest słodzikiem naturalnego pochodzenia – otrzymuje się go z drewna brzozy. W przeciwieństwie do cukru ma działanie przeciwpróchnicze, jest również zalecany dla diabetyków ze względu na niewielką ilość insuliny, potrzebną do jego rozłożenia. Ciało ludzkie również go produkuje, w ilości około 15 g dziennie w trakcie procesu trawienia. Może być również wykorzystywany do leczenia niektórych zakażeń jamy ustnej.
Karmelkowo – Poznań
Co jeszcze oprócz ksylitolu?
Alternatywą dla cukru może być również Izomalt - syntetyczny słodzik. On również nie powoduje próchnicy, ponadto zapewnia dobrą klarowność produktu, zapobiega zlepianiu się cukierków umożliwia długi okres przechowywania.
Manufaktura Cukierków – Warszawa/Toruń
napisz do autora: grzegorz.burtan@innpoland.pl