
Liczby, które pomogą ci oszacować koszt własnej hodowli ślimaków
1. Ziemia – ok. 370 zł./ar, potrzebujesz od 3 do 50 arów.
2. Infrastruktura – zależnie od wielkości inwestycji od 1000 do 50 000 złotych.
3. Media i woda – zależnie od wysokości opłat w gminie.
4. Ślimaki – 500 zł./25 kg – materiał zarodowy na rozpoczęcie
hodowli na poziomie 1 tony (stado podstawowego – na 10 ton – 5000 zł).
5. Pasza – około 2000 zł./tona.
6. Koszt produkcji ślimaków – w zależność od wybranej metody hodowli i klasy ślimaka – od 2 do 7 zł/kg.
7. Sprzedaż produkcji ślimaków – od 6 do 15 zł./kg w zależności od klasy
Przygotowania
Przestrzeń
Infrastruktura
Jeśli myśli się o takiej hodowli na pełen etat, to jest to wymagający biznes. pracujemy z mężem od 12 do 16 godzin dziennie. Ale lubimy to, co robimy i czerpiemy z tego satysfakcję. Dzięki takiemu połączeniu odnosimy sukcesy w Polsce i w krajach na zachodzie Europy, jak Włochy i Hiszpania. Zaczęliśmy produkcję kosmetyków ze śluzem ślimaka, cały czas się rozwijamy i przede wszystkim chcemy pokazać ludziom, że taki biznes nie tylko jest opłacalny, ale kreuje również pewien styl życia.
Ślimaki
Na początku naszym głównym problemem był brak odpowiedniej specjalistycznej paszy do skarmiania corazwiększego stada ślimaków. Ponadto ułożenie odpowiedniej technologii hodowli na warunki krajowe, tak, aby ślimaki nabierały masy i kształtowały szybko muszlę. Wtedy nie mieliśmy jeszcze przetwórni mięczaków, handel odbywał się w oparciu o żywe ślimaki, a te można sprzedać na eksport,głównie w najwyższej klasie jakości. W tej chwili rzesza hodowców korzysta z naszych doświadczeń.
Ekspert radzi, czyli na co początkujący hodowca musi zwrócić uwagę
1. Zakup odpowiedniego pierwszego stada – doświadczenie głównie decyduje o sukcesie w hodowli, ale również pogoda i dobór odpowiedniego stada matecznego na start własnej hodowli. Ważne jest aby przy eksporcie zdać sobie sprawę, że każdy kraj wymaga innych parametrów danej partii dostawy żywych ślimaków. Np Hiszpanie chcą bardzo małe ślimaki w pierwszej klasie, ponieważ gotują je w całości razem z muszlą.
2. Odpowiedni typ reproduktorów – jeżeli początkujący hodowca zaopatrzy się w reproduktory o złych parametrach, jego potomstwo będzie za duże i przerośnięte. Jak zaczynaliśmy naszą przygodę z gatunkiem ślimaka Mały Szary ( Helix aspersa Muller) osiągał on wagę do 16 gram! Ponad 3 lata zajęło nam, wyprowadzenie linii o wymaganych parametrach dla kontrahentów hiszpańskich. W tej chwili waga ta jest na poziomie 6-10 gram/sztuka ślimaka.
3.Trzymanie ręki na pulsie –To jest bardzo istotny punkt naszej przyszłej hodowli. Ważna jest orientacja na rynku Helikultury ( hodowli ślimaków) aby nie popaść w kłopoty ze
zbytem żywego ślimaka za granicę. Normy te potrafią zmieniać się co rok. Trzeba być uważnym i czujnym na każdym etapie – od parametrów eksportu po samą hodowlę. Tutaj nie ma miejsca na poprawki, dlatego nasza firma uruchomiła ubojnie z przetwórnią ślimaków, po to aby wykorzystać wszystkie hodowlane mięczaki, również te pozaklasowe.
4. Optymalizacja produkcji –W tym przypadku skupiamy się tylko i wyłącznie na samym mięsie. Dlatego ślimak w postaci oprawionego fileta uzyskuje u nas gramaturę od 2-4 gram, dochodząc nawet do 6. Ślimaki takie nazywamy mięsnymi, specjalnie hodowanymi na tzw tusze, czyli filety. Na 1 kg mięsa ślimaka potrzeba około 4 kg ślimaków żywych. Jesteśmy przekonani że takie wykorzystanie ślimaków w każdej gramaturze, znacznie ułatwia sam proces technologiczny hodowli.
Sprzedaż
Dotacje
Czy to się w ogóle opłaca?
napisz do autora: grzegorz.burtan@innpoland.pl