Według raportu NIK, na polski rynek trafiła ogromna ilość niekontrolowanego mięsa.
Według raportu NIK, na polski rynek trafiła ogromna ilość niekontrolowanego mięsa. mediagram/123rf/zdjecie seryjne

Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport, z którego wynika, że pojawiła się możliwość wprowadzenia do obrotu na rynku polskim niezbadanego mięsa. Wszystko przez lekceważenie przez lekarzy norm prawnych w tym zakresie.

REKLAMA
To miało doprowadzić do niekontrolowanego i nielegalnego wprowadzenia na rynku krajowym mięsa i jego przetworów. Nierzetelne działania odnotowano nawet w Głównym Inpektoracie Weterynarii.
NIK przypomniał w raporcie, że sprawowanie skutecznego nadzoru w obszarze bezpieczeństwa żywności jest podstawą ochrony zdrowia publicznego. Przepisy mają zaś wspomagać organy inspekcji.
Zdaniem NIK normy prawne w tym zakresie nie zawsze spełniały taką rolę, a podmioty zobowiązane do ich przestrzegania naruszały je, co skutkowało nielegalnym ubojem i wprowadzaniem mięsa do obrotu.
Inspekcja Weterynaryjna podała, że 2013 r. przebadano na obecność włośni 77,2 tys. sztuk świń ubitych w ramach uboju gospodarczego, a w 2014 r. – 75,7 tys. sztuk świń. GUS poinformował, że w latach 2013 i 2014 w gospodarstwach ubito odpowiednio: 1,493 tys. sztuk świń i 1,143 tys. sztuk świń.