W internecie pojawiła się informacja, że jedna z włoskich sieci wycofuje Nutellę ze sprzedaży. Koncern Ferrero zaprzecza jednak tej informacji w oficjalnym oświadczeniu.
Powodem miały być ostrzeżenia Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który bardzo źle ocenia wpływ oleju palmowego na nasze zdrowie. Tymczasem jest to jeden z głównych składników tego czekoladowego przysmaku – Nutella zawiera go aż 32 proc.
Podczas rafinacji, czyli podgrzewania oleju w wysokich temperaturach (ok. 200 stopni Celsjusza) tworzą się w nim substancje rakotwórcze. Są to estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (GE), 3-monochloropropandiolu (3-MCPD) i 2-monochloropropandiolu (2-MCPD). A w produktach spożywczych – w tym Nutelli – używany jest właśnie rafinowany olej palmowy.
EFSA wypuściła wspomniany raport w maju zeszłego roku, od tej pory rośnie świadomość konsumentów co do szkodliwości spożywania rafinowanego oleju palmowego. Według badaczy jest to szczególnie groźne dla dzieci, dość często karmionych produktami go zawierającymi. Jedną z największych ofiar raportu – oraz oczywiście własnych technik produkcji – jest Nutella.
Krem stał się obiektem krytyki w kilku krajach europejskich. Receptura Nutelli została opracowana we Włoszech w 1946 roku przez firmę Ferrero. Koncern broni się przez zarzutami. W rozmowie z agencją Reutera kierownik ds. zakupów Ferrero Vincenzo Tapella podkreśla, że wyłączenie oleju palmowego z produkcji byłoby dla firmy krokiem w tył.
Na razie własny krem czekoladowo-orzechowy wycofała ze sprzedaży jedna z największych sieci handlowych we Włoszech - Coop, jej krokiem podążają inne włoskie sklepy.
Dietetyk Justyna Piechocka określa Nutellę jako miazgę cukrowo-tłuszczową. Zawiera ona jedynie 13 proc. orzechów laskowych i 6,6 proc. kakao, ale za to bardzo dużo cukru – ok. 57 g w 100 gramach produktu. Warto też podkreślić, że olej palmowy jest po prostu tani, ale jego powszechne używanie prowadzi do degradacji lasów deszczowych w Indonezji i Malezji. Do produkcji Nutelii firma kupuje ok. 185 tys. ton tego oleju rocznie.
Tymczasem firma Ferrero, producent Nutelli, wydała oświadczenie:
OŚWIADCZENIE FERRERO W SPRAWIE INFORMACJI DOTYCZĄCYCH KREMU NUTELLA POJAWIAJĄCYCH SIĘ W MEDIACH
Nutella jest bezpieczna dla zdrowia.
Nutella nie zawiera składników kancerogennych.
Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP.
Surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
W swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego.
Bezpieczeństwo i zdrowie Konsumentów jest największym i najważniejszym priorytetem Ferrero. Pragniemy podkreślić, że produkty Ferrero są bezpieczne do spożycia.
W raporcie z maja 2016 roku EFSA przeanalizowała zawartość zanieczyszczeń w dużej liczbie rożnych produktów spożywczych i olejów. Stwierdziła, że zawartość zanieczyszczeń zależy od rodzaju stosowanego oleju i tłuszczu, jak również od procesów obróbki, jakim surowce te są poddawane.
Dlatego też Ferrero starannie dobiera najwyższej jakości surowce i stosuje specjalne procesy technologiczne, które ograniczają zawartość zanieczyszczeń do minimum w pełni zgodnego z wymaganiami określonymi przez EFSA. Ponadto nasze zespoły do spraw jakości bezustannie monitorują czynniki związane z powyższym, co pozwala nam zagwarantować, że nasze produkty są bezpieczne dla Konsumentów.