Jest wegański bekon, kotlety, ba, jest nawet wegański smalec. Do grona produktów dla roślinożerców dołącza kolejny smakołyk rodem z diety białkowej. Tym razem chodzi o jajka.
Wegańskie jajka zostały wprowadzone do sprzedaży na rynku brytyjskim. Producentem jest firma Follow Your Heart. Opakowanie wyglądem przypomina to tradycyjne. Dopiero spojrzenie wewnątrz pudełka pozwala dostrzec różnice.
Przede wszystkim jajka dostarczane są w formie proszku. Jak to możliwe? Cóż, producent wykorzystał do stworzenia zamiennika wodorosty, a konkretnie algi. 114 gramów pudru (równowartość odżywcza tuzina jaj) ma tak dobrze imitować właściwości klasycznych jajek, że nadaje się do robienia jajecznicy, omletu, a nawet do przygotowania naleśników.
Główna zaletą jajek z alg ma być liczba kalorii – ta jest mniejsza o połowę od zwykłych w jednej porcji i wynosi 33. Produkt ma być zdrową alternatywą dla osób, które w swojej diecie unikają nabiału, glutenu i oczywiście dla wegan.
Surowiec wykorzystany do produkcji, czyli algi, ma nie tylko imitować konsystencję jajek, ale zapewnić odpowiednią porcję błonnika oraz aminokwasów w diecie.
Problemem dla tych, którzy stęsknili się za nabiałem, może być jednak cena. Opakowanie wegańskich jajek kosztuje bowiem 8 funtów, czyli około 40 zł. Za jedno jajko trzeba zatem zapłacić ponad 4 złote.
Zważywszy, że w Polsce sprzedawane są ekskluzywne jajka, których koszt za sztukę jest jeszcze wyższy, może weganie znad Wisły skuszą się na zamiennik z wodorostów.